Conciliere… pe baricade
Manifestaţiile au debutat, tradiţional, la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, unde au depus flori conducerea de vârf a RM, deputaţi, miniştri, autorităţile capitalei, diplomaţii străini. În acest timp, la câteva sute de metri, comuniştii se pregăteau de marş. Oficialii s-au deplasat ulterior la Memorialul „Eternitate”, unde se adunaseră mii de oameni, inclusiv mulţi tineri şi copii. Ca şi în alţi ani, veteranii şi-au pus hainele de sărbătoare, îmbrăcându-şi uniformele de cândva, împovărate de medalii. Oamenii purtau în mâini flori şi baloane, nu însă şi obişnuitele în alţi ani drapele roşii. Acestea au apărut abia când la Memorial au venit reprezentanţii PCRM, însoţiţi de un număr impunător de veterani, majoritatea vorbitori de rusă…
Festivităţile oficiale s-au trecut şi fără tradiţionalele melodii sovietice, urale şi aplauze furtunoase, prezente însă din plin la marşul comuniştilor. Mitingul a început cu poezia „Cămăşile” de Grigore Vieru, după care au urmat discursurile oficiale, sobre şi scurte, rostite în română şi rusă, care nu au stârnit decât aplauze slabe şi răzleţe. Câţiva dintre participanţi l-au huiduit, chiar, pe preşedintele interimar Mihai Ghimpu, nemulţumiţi de declaraţia acestuia precum că cel de-al Doilea Război Mondial a fost unul „între doi dictatori”, Hitler şi Stalin.
„Acest război nu a început la ordinul unui soldat, ci la ordinul celor care au dorit să instaureze dictatura şi să acapareze alte teritorii. Nu poartă vina cei care au luptat, ci acei care au dat ordine. De aceea, am hotărât să-i reunim azi pe toţi veteranii celui de-al Doilea Război Mondial – fie că au luptat în Armata Sovietică, fie că au luptat în Armata Română”, a spus Ghimpu. Şi prim-ministrul Vlad Filat a remarcat faptul că este pentru prima dată când veteranii Armatei Sovietice şi cei ai Armatei Române au fost invitaţi să sărbătorească împreună. „În acest an sărbătoarea de 9 mai se desfăşoară sub un nou simbol – cel al reconcilierii. Numai jertfa de sine a oamenilor a asigurat pacea, prin curajul fraţilor şi taţilor noştri. E un bun prilej nu numai pentru comemorare, dar şi pentru reflecţie”, a spus premierul. Comemorarea celor care s-au jertfit pentru ca astăzi să trăim în pace ar trebui să consolideze societatea, este un sacrilegiu să foloseşti această zi pentru a semăna dezbinare, au menţionat pentru presă şi ceilalţi lideri ai Alianţei pentru Integrare Europeană. Ei au menţionat că la 9 mai serbează şi Ziua Europei, chiar dacă în acest an în RM, oficial, ea va fi marcată pe 15 mai. Totodată, ei au criticat dur felul în care au ales să se manifeste în această zi comuniştii moldoveni, care au aşteptat ca actuala conducere să plece de la Memorial pentru a-şi organiza propria depunere de flori.
Vesel şi fredonând „Katiuşa”, preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, a respins însă acuzaţiile oponenţilor săi politici: „Nu noi am început scindarea, ci acei care s-au declarat învinşi în Marele Război pentru Apărarea Patriei. De aceea, noi am hotărât să mergem aparte, ca învingători, nu ca învinşi”. Cât priveşte Ziua Europei, „sărbătorim ziua victoriei de 65 de ani la rând, nu-i cazul să schimbăm această zi în altă sărbătoare”, a adăugat liderul comuniştilor, care a mărturisit că, după „partea oficială”, se va duce să bea „sto gram frontovîh”. Adică, o duşcă de votcă…
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!