Condițiile PL-ului privind FORMAREA unui nou Guvern: Să desfacă alianţa cu comuniştii, să jure public că nu mai votează în viaţă lor cu comuniştii şi socialiştii
A fost un vot furios, afirmă primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, într-un interviu acordat Ziare.com. În turul al doilea din 28 iunie cetăţenii Chişinăului vor avea de ales între Dorin Chirtoacă, de la Partidul liberal, şi Zinaida Greceanîi, reprezentanta Partidului Socialist pro-rus. După primul tur, Dorin Chirtoacă se află în frunte, însă la o diferenţa de mai puţin de două procente.
Primarul în funcţie s-a arătat optimist în privinţa turului al doilea, mizând şi pe faptul că tradiţional Chişinăul votează democratic şi pro-european: "Noi ne dorim să construim Europa aici, la noi acasă, pentru că doar aşa îi vom putea convinge pe cetăţeni că Europa merită să fie preferată în raport cu Uniunea euro-asiatică şi alte oferte care mai vin din Est."
În privinţa formării noului cabinet după demisia premierului Gaburici, Dorin Chirtoacă susţine că PL are condiţii clare: "Să desfacă alianţa cu comuniştii, să jure public că nu mai votează în viaţă lor cu comuniştii şi socialiştii nici în Parlament, nici în teritoriu, în consiliile regionale, să punem pe masă reguli europene de guvernare, să pornească anchetă în cazul celor penali".
Dorin Chirtoacă consideră că Republica Moldova are nevoie de o justiţie independenţa şi de o ofensivă anticorupţie că aceea din România.
– Cum va evaluaţi realist şansele în perspectiva turului al doilea, având în vedere că diferenţa faţă de contracandidata dvs socialistă este foarte mică?
– Şi în urmă cu patru ani diferenţa a fost de 3.000 de voturi. Tradiţional, Chişinăul a votat democratic şi pro-european. Însă evident nu avem voie să ne relaxăm, chiar dacă avem un avantaj, fie şi simbolic, chiar dacă avem un scor mai bun şi în consiliul municipal, deci posibilitatea să realizăm o majoritate.
– Aţi început negocieri cu dl Leancă? Candidatul partidului pe care-l conduce a obţinut aproape 10%, deci e acolo un bazin electoral important.
– Vom discuta şi cu domnia sa şi cu dl Nantoi. Dar e o cutumă, întotdeauna voturile pro-europene, democratice se coagulează în jurul candidatului ajuns în turul al doilea. Tradiţia această e mai presus decât înţelegerile de partid.
– De ce v-ar vota pe dvs cetăţenii Chişinăului?
– Avem fapte concrete în ultimii 8 ani pe care nu le-a reuşit nimeni la nivel de guvern sau al altor administraţii locale. Avem lucruri care schimbă Chişinăul. De exemplu, rezolvarea problemei mirosului neplăcut de la staţia de epurare, lacul şi parcul Valea Morilor, 160 de troleibuze noi, 20 de străzi reparate etc, proiecte europene care arată că putem trece de la un sistem de guvernare şi administraţie sovietică la unul european.
Avem alte proiecte concrete pentru următorii 4-8, chiar 15-20 de ani, în domenii vitale pentru Chişinău. Înnoirea completă a parcului auto pentru transportul public, modernizarea drumurilor, 6 artere sunt în plină reabilitare, anveloparea clădirilor, reabilitarea completă a întregului fond locativ din Chişinău în următorii 20 de ani.
Asemenea proiecte europene cu aprobare şi finanţare sunt deja în derulare şi putem continuă dezvoltarea europeană, astfel încât acea capitală europeană pe care am promis-o în 2007 să devină realitate către finalul următorului mandat.
– Aţi pronunţat de mai multe ori cuvântul european. Mizati dincolo de aceste proiecte concrete pe un un vot politic pro-european?
– Este şi un asemenea vot. Noi ne dorim să construim Europa aici, la noi acasă, pentru că doar aşa îi vom putea convinge pe cetăţeni că Europa merită să fie preferată în raport cu Uniunea Euro-Asiatică şi alte oferte care mai vin din Est. Modalitatea cu drapelul european şi cu discursuri din păcate s-a lovit de perete, pentru că cei care au promovat integrarea europeană s-au dedat hoţiei, corupţiei discredintand tot ce ţine de integrare.
Ne rămâne posibilitatea construirii Europei la noi acasă, făcând proiecte care să aibă calitate europeană, care să arate într-un mod european şi toate acestea vor convinge prin fapte, nu prin vorbe să alegem Europa. Este un drum mai greu, mai lung, dar mai sigur.
– Pe ansamblul R.Moldova vedem o victorie substanţială a forţelor pro-ruseşti. Este un rezultat mai slab al pro-europenilor decât la precedentele parlamentare. Înseamnă că această discreditare de care vorbiţi a condus la un curent puternic pro-rus în opinia publică?
– În momentul în care cei de la guvernare au folosit integrarea europeană că paravan pentru hoţie şi corupţie, oamenii i-au sancţionat. Nu avem o problema la nivelul omului de rând în privinţa orientării pro-europene. Dar locuitorii R.Moldova nu mai au încredere în actuală clasa politică. Ea nu mai poate asigura integrarea europeană.
A dispărut un miliard de euro din 3 bănci. Acum alte 3 bănci sunt puse sub administrare specială. Oamenii vor capul lui Motoc şi e firesc. Într-o ţară săracă precum R.Moldova, bântuită de emigraţie, de şomaj, de secesionism, dispariţia unui miliard creează furie. O furie materializată prin absenteism la vot şi sancţionarea dura a partidelor aflate acum la guvernare: PLDM, PDM şi comuniştii.
Aceste partide s-au prăbuşit iremediabil şi urmează o nouă construcţie politică pentru Moldova în următorii 3-4 ani. Evident că se va menţine lupta pro-Vest, respectiv pro-Est. Dar, dacă vom şti să construim corect, tabăra pro-Vest va câştigă.
– Până la perspectiva de 3-4 ani, R.Moldova are nevoie acum de un nou guvern. Cum vedeţi această încercare inclusiv din perspectiva rezultatului alegerilor locale?
– Nu este atât de complicat precum pare. Noi considerăm că milionarii penali, politicienii penali din Parlament şi pe unde mai sunt trebuie să între în anchetă. Să devină realitate cotidiană în Moldova ceea ce vedem că se întâmplă peste Prut de câţiva ani deja. Salutăm modul în care s-a consolidat Justiţia şi acelaşi lucru trebuie să se întâmple şi la noi, dacă dorim să mergem pe calea europeană.
Noi solicităm un procuror independent care să fie desemnat în consultare cu UE, o misiune pe Justiţie în Moldova, pentru că nu avem atât de mulţi procurori şi judecători. Dacă ar intră într-un training continuu, aşa cum s-a întâmplat în România sub auspiciile SUA şi UE, am putea dobândi rapid integritatea magistraţilor, care să nu mai răspundă telefoanelor sau întâlnirilor oculte, care au loc prin diferite localuri la ore târzii.
Această e calea pe care trebuie să mergem, dacă dorim să vorbim de guvernare. Altfel, guvernarea de dragul guvernării, pentru câteva portofolii, contracte sau maşini de serviciu nu e pentru noi. Nu vrem să devenim dalmaţieni preluând petele actualilor guvernanţi care au ajuns în situaţia să aibă mai puţini alegători decât microfoane pe masă la o conferinţă de presă.
Şi-au făcut-o cu mâna lor. Le-am spus că nu e cazul să vândă Banca de economii, nu e cazul să vândă aeroportul, să se dedea la fărădelegi. Ne-au exclus de la guvernare şi ultima dată au respins şi oferta UE cu privire la formarea coaliţiei. Să vedem ce vor mai propune acum. Deocamdată nu am primit nicio oferta.
– Deci partidul dvs, PL, este dispus să negocieze dacă primeşte o oferta?
– Noi nu avem o problema, ei ne-au exclus de la negocieri când au făcut alianţa cu comuniştii. Să desfacă alianţa cu comuniştii, să jure public că nu mai votează în viaţă lor cu comuniştii şi socialiştii nici în Parlament, nici în teritoriu, în consiliile regionale, să punem pe masă reguli europene de guvernare, să pornească anchetă în cazul celor penali. Atunci avem ce discuta. În caz contrar, nu ne interesează.
– Alegerile anticipate vi se par o soluţie?
– Nu, oamenii sunt obosiţi de alegeri şi nu ar ajută decât forţele răului să se manifeste mai uşor.
sursa: ziare.com
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!