Social

Conducerea raioanelor, deranjați că spitalele vor trece în subordinea Ministerului Sănătății: „Nu hărțuiți colectivele medicale, să nu incitați la greve, și să nu puneți presiune pe directori”

Conducerea unor raioane ar fi deranjată de noul proiect de lege al PAS, care prevede trecerea spitalelor raionale din gestiunea Consiliilor raionale în cea a Ministerului Sănătății, a anunțat ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

„În adresa președinților și vicepreședinților de raioane – vă rugăm foarte respectuos în legatură cu proiectul de inițiativă legislativă de transfer a rolului de Fondator a spitalelor raionale la Ministerul Sănătății să nu hărțuiți colectivele medicale, să nu incitați la greve, să nu puneți presiune pe directori. Dacă pretindeți că ați avut rol de „părinți iubitori și grijulii” comportați-vă așa și în continuare, și nu porniți iar lupte politice. Medicii sunt sătui de politica care le afectează activitatea”, a menționat Ala Nemerenco.

De asemenea, ministra a îndemnat conducerea raioanelor să-și expună poziția marți, 20 decembrie, în Parlament. Atunci vor fi organizate audieri publice pe marginea acestui proiect.

„Vă rog cei mai activi, acolo pe la Cimișlia, încetați speriatul cu „catastrofele” care vin să afecteze spitalul raional. Aș vrea sa priviți mai jos în poze cum arată “catastrofele” din spitalele republicane – dacă de ea vă e frică, pai într-adevăr, așa ceva ne dorim în toate spitalele. Și alături poze din spitale raionale. Cetățenii noștri au dreptul la servicii accesibile și de calitate. Și da, dle președinte vizat nu vă lăudați că ați investit tocmai 5 mln în nu știu câți ani. Directorii spitalelor republicane știu bine câtă finanțare de la buget pentru investiții capitale/reparații au primit anul acesta, an de criză – câte 25 de milioane. Așa că s-ar putea tzunami de care vă e frică să le aducă celor raionale 5 milioane lei minim pe an dar și mai mult. Nu le tăiați drumul spre dezvoltare”, a mai notat Ala Nemerenco.

Vă amintim că miercuri, 14 decembrie, comisia protecție socială, sănătate și familie a aprobat raportul la proiectul de lege pentru modificarea Legii ocrotirii sănătății, care prevede trecerea spitalelor raionale din subordinea consiliilor raionale în gestiunea Ministerului Sănătății. Potrivit autorilor, deputați ai Fracțiunii parlamentare ”Partidul Acțiune și Solidaritate”, măsura va duce la creșterea calității serviciilor pentru pacienți, prin majorarea investițiilor, asigurarea unei planificări sistemice a serviciilor și eficientizarea managementului spitalicesc.

s
s
s
s

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *