MoldovaSpre UE

Consiliul European este gata să confirme statutul de candidat la aderarea la UE pentru Republica Moldova și Ucraina

Decizia este inclusă în proiectul de concluzii al summitului ce va începe pe 23 iunie la Bruxelles, pregătit din timp de diplomați și consultat de publicațiile Euractiv și Radio Europa Liberă.

Toate statele membre Uniunii Europene susțin acordarea statutului de candidat la aderare pentru Ucraina și Republica Moldova, decizia urmând să fie avizată joi,23 iunie, la Consiliul European de la Bruxelles.

Sprijinul statelor membre urmează unei recomandări în acest sens făcute săptămâna trecută de Comisia Europeană.

Informația a fost transmisă miercuri de Euractiv și Radio Europa Liberă, care au consultat ultimul proiect de concluzii al summitului din 23 iunie, pregătit din timp de diplomații europeni.

„Consiliul European a decis să acorde statutul de țară candidată Ucrainei și Republicii Moldova”, precizează declarația care mai trebuie avizată oficial joi. Liderii UE vor decide cu privire la pașii următori, după ce toate condițiile enunțate de Comisia Europeană vor fi pe deplin îndeplinite, adaugă proiectul de concluzii.

Săptămâna trecută, Executivul UE a recomandat acordarea statutului de candidat pentru Republica Moldova și Ucraina, oferind liderilor statelor membre o săptămână înainte de a lua decizia finală.

Din păcate, aceiași perspectivă Georgiei nu a fost acordată de Comisia Europeană, considerând că aceasta nu a îndeplinit încă condițiile prevăzute. Ulterior, zeci de mii de georgieni au reacționat la această decizie negativ, ieșind în stradă luni, pentru a-și manifesta furia împotriva guvernului și a partidului de guvernământ, pe care le consideră vinovate.

Potrivit proiectului de concluzii, liderii UE ar urma să își reafirme poziția și să spună că sunt „pregătiți să acorde statutul de țară candidată Georgiei, odată ce prioritățile specificate în avizul Comisiei vor fi abordate”.

Consensul în favoarea candidaturii Ucrainei a devenit mai clar după vizita comună la Kiev a cancelarului german Olaf Scholz, a președintelui Franței, Emmanuel Macron și a prim-ministrului italian Mario Draghi. Vorbind în numele celor mai mari trei economii ale UE, liderii s-au pronunțat în favoarea acordării „imediate” a statutului oficial de candidat la aderare.

Ministrul francez pentru Europa, Clement Beaune, a confirmat marți că în UE există „un consens total” în acest sens. Olanda, spre exemplu, una dintre țările mai ezitante, a anunțat săptămâna trecută că va susține statutul de candidat al Ucrainei. Poziția a fost împărtășită de statele nordice ale UE.

În ciuda unor speculații cu privire la opoziția Ungariei, premierul Viktor Orban a anunțat marți, într-o discuție cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, că sprijină candidatura Ucrainei.

În timp ce candidatura va marca o mișcare strategică – oferind un sprijin moral important Ucrainei -, majoritatea oficialilor europeni consideră că Kievul va avea nevoie de ani de zile pentru a deveni membru al blocului, asta dacă va deveni vreodată.

Sursa: Observatornews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *