Actualitate

Controversatele exerciții „Fulger” de la Găgăuzia a creat tensiuni între Vlah și Revenco: „Ați fi putut să mă sunați”

În cadrul ședinței de astăzi, 24 august, a Guvernului, bașcana Găgăuziei, Irina Vlah, a cerut explicații de la ministra de Interne, Ana Revenco, privind prezența mascaților „Fulger” la Comrat săptămâna trecută, ca rezultat ce a stârnit multe speculații, inclusiv din partea propagandiștilor Kremlinului.

„Aș vrea ca doamna Revenco să explice ce s-a întâmplat la Comrat pe 18 august, când, la ora 5 dimineața se aflau autobuze pline ale brigăzii „Fulger”. Din păcate, eu, ca membru al Guvernului și ca și conducător al regiunii, am aflat despre acest lucru de la oamenii îngrijorați. Erau două informații – una că ar fi exerciții. Atunci apare întrebarea – de ce Găgăuzia, de ce Comrat, unde au mai avut loc asemenea exerciții și de ce conducerea autonomiei nu a știut nimic, ca să prevină oamenii pentru a evita haosul și panica? A doua versiune, care a apărut în presă – că ar fi fost o sperietoare pentru conducerea autonomiei, după ce în Găgăuzia au avut loc proteste în masă, legate de scumpuri. Pentru mine, ca și pentru locuitorii din regiune, e important să știm care a fost motivul?”, a declarat Vlah, la începutul ședinței, transmite Jurnal.md.

De asemenea, și ministra Ana Revenco a declarat că a avut loc un exercițiu ordinar planificat, care se înscrie în activitățile anuale ale Brigăzii de Poliție cu Destinație Specială „Fulger”.

„Destinațiile sunt alese aleatoriu. De obicei sunt orașe, localități noi, pentru că asta înseamnă un teren nou pe care acești specialiști își consolidează capacitățile și își testează aptitudinile. Până la finele anului, conform acestui plan, vor avea loc exerciții în încă 8 localități. De obicei, această activitate este coordonată cu administrația publică locală. Deci administrația publică locală cunoștea despre acest exercițiu. Lecția învățată este probabil că trebuie să comunicăm mai înainte. Dar intenția a fost de a asigura un mediu potrivit pentru o intervenție neașteptată. Exact aceasta e menirea acestei unități – să intervină în situații neașteptate. Acesta este unicul motiv al acestor exerciții desfășurate la Comrat”, i-a răspuns Revenco bașcanei Găgăuziei.

„Dacă e într-adevăr așa cum spuneți, am rugămintea să fie informată conducerea regiunii unde au loc, organele locale de conducere. Pentru că acțiunile dvs pe 18 august au provocat foarte mult haos și foarte multe insinuări. Din punctul meu de vedere, suntem colegi și ar fi fost foarte simplu să mă telefonați și să mă informați ca să liniștim oamenii. Or, acele acțiuni încă mai au ecouri. Probabil e rezultatul lipsei comunicării între noi și trebuie de schimbat atitudinea și de lucrat cu oamenii”, a continuat Vlah.

În replică, Revenco a reiterat că exercițiile de la Comrat fuseseră coordonate cu administrația publică locală. „Altfel nici nu ar fi fost posibilă desfășurarea lor, pentru că au presupus exerciții în anumite clădiri, anumită infrastructură. Nu era posibil fără acces și coordonare”, a conchis Revenco, potrivit sursei citate.

Vă amintim că pe 18 august „Fulger” a efectuat exerciții la Comrat, despre care Ministerul de Interne a informat după ce acestea stârniseră deja un val de speculații pe online.

Vladimir Soloviov a scris că autoritățile de la Chișinău au introdus brigada cu destinație specială ”Fulger” în regiunea autonomă Găgăuzia ”pentru a înăbuși protestele antiguvernamentale”.

Asta deși Poliția R. Moldova a concretizat că este vorba despre exerciții tactice organizate regulat.

„Moldova a trimis un detașament cu destinație specială în Găgăuzia pentru a suprima protestele în masă”, relatau canalele găgăuze de Telegram. „Guvernarea își face griji că situația le poate scăpa de sub control. De-ar ajunge mai repede rușii la hotar cu Moldova”, a scris atunci propagandistul Soloviov.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Eu as intreba-o pe dna Ministru de ce organizatorii de referendumuri ilegale in Gagauzia nu au deja dosare penale deschise si de de Fulger nu vine dup ei?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *