Copiii vagabonzi au o casă a lor…
Vitalie Bulgari, şeful instituţiei respective, ne-a mărturisit că cel mai complicat caz cu care se confruntă instituţia acum este al unui minor născut în Federaţia Rusă. Acesta a venit în R. Moldova împreună cu tatăl său, care îl creşte singur de la vârsta de doi ani, pentru că mama sa l-a abandonat. „Băiatul este un hoinar şi poliţia îl aduce deseori la noi, a absolvit doar două clase, deoarece are o viaţă de vagabond. În cazul dat, problema este că nu putem să-l transmitem unei instituţii pentru minori din cauză că nu este cetăţean al R. Moldova, iar din Rusia n-am obţinut o confirmare că ar fi fost născut acolo. Deci, nici nu-l putem repatria. Sper să găsim, totuşi, o soluţie în cazul dat”, a spus şeful Centrului.
Psihologul Centrului de plasament temporar pentru minori, Maria Sanduţa, ne-a explicat că minorii găzduiţi aici sunt copii care fug de acasă pentru că nu au condiţii de trai şi nici căldură părintească. Situaţia se va schimba doar în cazul dezvoltării societăţii, când părinţii vor avea unde să lucreze şi vor primi salarii care le vor permite să-şi întreţină familia.
„Copiilor le place la Centru, pentru că aici sunt înţeleşi, aici găsesc căldura care le lipseşte în familie. Mai greu e cu acei care au deja vagabondajul băgat în sânge, care nu mai vor să schimbe ceva. Dar noi şi acestora le dorim să zâmbească, chiar dacă va fi nevoie de mari eforturi pentru asta”, a menţionat Maria Sanduţa.
Lucia Olaru,
stagiară la TIMPUL
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!