Editorial

Coronavirusul a câștigat alegerile de la Hâncești / Mai poate Maia Sandu câștiga la toamnă?

Cam același lucru poate fi spus și despre alegerile din circumscripția Hâncești – furtună într-un pahar de apă! Din punct de vedere a raportului de forțe în Parlament, alegerile din Hâncești n-au avut nici o miză. Indiferent cine ar fi ieșit învingător, raportul de forțe în legislativ va rămâne același. La fel de irelevant este rezultatul acestor alegeri din punct de vedere a numărului de alegători. În total au participat la vot vreo 14 mii de oameni, număr care este egal cu populația unei străzi din Chișinău.

Singura relevanță pe care o au aceste alegeri este cea de natură politică. Mai exact, aceste alegeri arată care va fi conduita actorilor politici în viitoarea campanie prezidențială. Din această perspectivă, alegerile au fost câștigate de Maia Sandu, chiar dacă formal a câștigat candidatul lui Dodon.

PAS a înaintat un candidat destul de slab, care are la activ doar faptul că a eșuat în reforma justiției, a compromis procedura de numire a Procurorului General. În mediul politic, incompetența Olesei Stamate este considerată unul din principalele motive ale demisiei guvernului Sandu. În aceste condiții, rezultatul PAS de la Hâncești este de fapt al Maiei Sandu. Nivelul înalt de încredere pe care îl are aceasta a reușit să facă irelevante calitățile personale ale candidatului propus.

PAS a acumulat un rezultat foarte bun, surclasând doi concurenți locali, care aveau o puternică susținere partinică. Ion Mereuță, care este din Hâncești, fiind susținut de PDM, care este de facto un partid de guvernământ, a obținut un rezultat mediocru. Un alt hânceștean, Grigore Cobzac, ex-președinte de raion, ex-deputat în Parlament, fiind susținut de PUN, PPDA și PLDM a luat un rezultat sub orice așteptări.

Triumful lui Igor Dodon, care s-a implicat deschis în acestă campanie, obținând încă un mandat de deputat cu votul a patru mii de oameni, mai puțin decât locuiesc în câteva blocuri de la Ciocana, este iluzoriu. Această „victorie” este mai mult o consecință a isteriei coronavirusului, decât rezultatul unor opțiuni electorale. Încă un detaliu, esențial – dacă alegerile din Hâncești ar fi fost organizate în 2 tururi, așa cum ar fi fost normal, candidatul PSRM ar fi pierdut în mod clar în fața candidatei de la PAS. Votanții lui Cobzac și Mereuță n-ar fi votat niciodată cu Igor Dodon.

Alegerile din Hâncești demonstrează univoc un singur lucru. Igor Dodon poate fi învins doar dacă pe segmentul politic pro-european va fi unitate. Dacă narcisismul și populismul liderilor partidelor pro-europene pe care l-am urmărit în această campanie, se va repeta și la toamnă, Igor Dodon va obține un al doilea mandat.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *