Actualitate

Crimele comunismului

Fiind întrebaţi dacă ei sau cineva dintre rude au suferit în urma acestor fărădelegi, cei mai mulţi respondenţi (44%) au spus că au suferit din cauza foametei, 39% din cauza colectivizării forţate, 32% de pe urma deportărilor, iar 23% au cunoscut oroarea exterminărilor fizice. Circa 61% din persoanele intervievate consideră că vinovat de aceste crime se face fostul regim comunist, 2,4% cred că altcineva şi 36% nu ştiu sau nu au dorit să răspundă.

La 28 iunie se împlinesc 70 de ani de la înglobarea Basarabiei în URSS. Fiind întrebaţi cum califică acest eveniment, 34% au spus că, de fapt, a avut loc ocuparea unei părţi a României, 27,7% consideră că Basarabia a fost eliberată de sub ocupaţia României, iar 36% nu au ştiut ce să răspundă. Din cei care susţin că Basarabia a fost ocupată de URSS, 37,5% sunt tineri de 18-29 ani, iar 42% sunt moldoveni/români. În acelaşi timp, 58% din vorbitorii de limbă rusă sunt de părere că Basarabia a fost eliberată de sub ocupaţia României.

Aproape 64% din persoanele intervievate consideră că în R. Moldova lucrurile merg într-o direcţie greşită, 22% spun că direcţia e bună, 11% nu ştiu ce să răspundă. Fiind întrebaţi ce cred că ar trebui de întreprins pentru a îmbunătăţi situaţia social-economică, 15,5% au spus că, înainte de toate, ar trebui de îmbunătăţit mecanismul de funcţionare a legilor, 11% susţin că ar trebui de atras mai multe investiţii străine, câte 10% cred că ar trebui mărit rolul statului în dirijarea economică şi de dezvoltat întreprinderile industriale.
Foarte mulţumiţi de felul în care trăiesc s-au dovedit a fi doar 1,1% din respondenţi, 19,5% sunt destul de mulţumiţi, 33% sunt nici mulţumiţi, nici nemulţumiţi, iar 16% nu sunt mulţumiţi. La întrebarea cum este viaţa lor în prezent, comparativ cu acum un an, 45% au spus că e aproximativ la fel, 13% susţin că acum o duc mai bine, iar 2,5% – cu mult mai bine.

Cea mai importantă sursă de informare rămâne televiziunea, urmată de radio şi de internet. 38% din persoanele tinere de 18-29 se informează de la PRO TV, pe când vârstnicii trecuţi de 60 de ani dau preferinţă postului „Moldova 1”.

A crescut cu 3% numărul persoanelor care se simt libere, acestea constituind 37%, iar 15% susţin că se simt libere în foarte mare măsură. A scăzut cu 4% numărul persoanelor care nu se simt libere, de la 12% acum un an ajungând la 8% în prezent.

Nivelul de interes al populaţiei pentru politică a crescut semnificativ în ultimii doi ani – de la 14% în octombrie 2008 la 30% în prezent. Interesul faţă de politică este mai pronunţat la bărbaţi, la locuitorii mediului urban şi la persoanele tinere cu studii superioare.
A crescut semnificativ (de două ori) în ultimii doi ani (faţă de barometrul de la finele anului 2008) şi ponderea populaţiei care consideră că poate influenţa asupra procesului de decizie la nivel local şi naţional.

Dintre personalităţile politice de cea mai mare încredere se bucură Marian Lupu (43%, care însă a înregistrat o scădere de 8% faţă de barometrul precedent) şi Vlad Filat (43%), fiind urmat de Vladimir Voronin (36%) şi Dorin Chirtoacă (30%).

În cazul eventualelor alegeri parlamentare, 29,5% din numărul total de respondenţi au declarat că vor vota pentru PCRM. Acestea sunt, în special, persoane în etate, minorităţile etnice, cu nivel de studii şi nivel socio-economic scăzut. Procentul altor concurenţi care pot trece pragul electoral este: PLDM (19,2%), PDM (9,1%) şi PL (8,2%). Este important de menţionat că, faţă de barometrul precedent, a scăzut numărul indecişilor, de la 29% la 22%. Totodată, analiza comparativă a rezultatelor privind opţiunea de vot atestă o descreştere cu 4% în cazul PCRM şi o creştere la celelalte trei partide.

Pe de altă parte, PCRM se află şi în topul partidelor pentru care populaţia nu ar vota în niciun caz, înregistrând o pondere negativă de 35%. Pentru PPCD nu ar vota niciodată 18% dintre respondenţi. Dintre cei care nu ar susţine PCRM, peste 45% dintre tineri.

La întrebarea dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum cu privire la aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană, 61% ar vota pentru şi 18% contra.
Sondajul a fost efectuat în perioada 2 aprilie – 14 mai 2010, pe un eşantion de 1115 persoane din 75 de localităţi, eroarea maximă fiind de 3%.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *