Tahreer Azzam, asistentă medicală la Spitalul Makassed din Ierusalimul de Est, îngrijește de 16 ani pacienți palestinieni tineri și grav bolnavi.
De când a izbucnit războiul dintre Israel și Hamas luna trecută, ea se străduiește acum să îi găsească.
De obicei, aproximativ 100 de pacienți din Gaza primesc zilnic îngrijiri pentru nevoi medicale complexe, cum ar fi tratamentul pentru cancere rare și operații pe cord deschis, în spitale precum cel al lui Azzam, precum și în Cisiordania ocupată, în Israel și în alte țări, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Acest lucru s-a oprit după 7 octombrie, când bărbați înarmați ai grupării islamiste Hamas au pătruns prin gardul de la granița cu Gaza, ucigând aproape 1.400 de persoane în interiorul Israelului și luând aproximativ 240 de ostatici. Israelul a impus un asediu complet asupra Gaza, bombardând enclava de coastă și lansând o ofensivă terestră. Peste 10.000 de palestinieni, dintre care peste 4.000 de copii, au fost uciși, potrivit oficialilor din domeniul sănătății din Gaza condusă de Hamas.
De atunci, Azzam și colegii ei au încercat să ia legătura cu pacienții lor, inclusiv să verifice pe Facebook pentru a vedea dacă mai sunt în viață.
“Am văzut o postare care anunța că unul dintre pacienții noștri copii a fost ucis în timpul loviturilor. El fusese la secție cu doar o săptămână înainte. Avea șase ani”, a declarat ea într-un interviu pentru Reuters. “Nu pot uita imaginea lui”.
OMS face presiuni pentru ca celor mai vulnerabili dintre bolnavii cronici să li se permită ieșirea pentru tratament. Alte țări s-au oferit să primească pacienți, inclusiv Egipt, Turcia și Emiratele Arabe Unite.
Înainte de război, aproximativ 20 000 de pacienți pe an solicitau autorizații din partea Israelului pentru a părăsi Fâșia Gaza pentru a beneficia de asistență medicală, mulți dintre ei necesitând călătorii repetate peste graniță. Aproape o treime dintre ei sunt copii. Israelul a aprobat aproximativ 63% dintre aceste cereri de ieșire din motive medicale în 2022, potrivit OMS. Propriile facilități de asistență medicală din Gaza au fost întinse sub o blocadă de 16 ani condusă de Israel și runde repetate de lupte.
“În războaiele anterioare, punctul de trecere se închidea pentru o zi sau două, dar apoi pacienții se puteau întoarce. Este pentru prima dată când există o interdicție de circulație atât de cuprinzătoare, iar pacienții din Gaza nu pot ieși”, a declarat Osama Qadoumi, supervizor la spitalul Makassed.
“Cu cât așteptăm mai mult, cu atât mai rău se vor simți unii pacienți. Mulți oameni vor muri doar pentru că nu au acces la tratament.”
AFECȚIUNI CRONICE
Problema nu se referă doar la cazurile cele mai complexe. În Gaza există 350.000 de pacienți cu afecțiuni cronice, inclusiv cancer și diabet, precum și 50.000 de femei însărcinate, potrivit datelor furnizate de organizațiile Națiunilor Unite.
Anterior, majoritatea puteau primi îngrijiri medicale în Gaza, dar acum ONU spune că sistemul de sănătate fragil al teritoriului este aproape de colaps, afectat de loviturile aeriene, de o creștere a numărului de pacienți cu traumatisme și de scăderea rapidă a rezervelor de medicamente și combustibil. Un număr mic de ajutoare a fost permis să intre, în timp ce aproximativ 80 de pacienți au fost lăsați să iasă.
“Întotdeauna vorbim despre traume și pe bună dreptate”, a declarat doctorul Richard Peeperkorn, reprezentantul OMS pentru Gaza și Cisiordania, într-o conferință de presă luna trecută. “Dar trebuie să ne gândim și la cei 350.000 de pacienți”.
Unele nevoi sunt deosebit de acute. Aproximativ 1.000 de pacienți din Gaza au nevoie de dializă renală pentru a rămâne în viață, dar 80% dintre aparate se află în spitalele locale aflate sub ordin de evacuare, a declarat OMS. Singurul spital de oncologie din Gaza nu mai funcționează. Armata israeliană le-a cerut civililor să evacueze nordul Gaza, unde se află unele dintre spitale, în timp ce desfășoară o campanie de dezmembrare a Hamas. Armata spune că Hamas își ascunde centrele de comandă sub spitale. Hamas neagă acest lucru.
În timp ce luptele continuă, aproximativ 400 de pacienți și însoțitorii lor care au plecat din Gaza pentru tratament înainte de război au rămas blocați în Ierusalimul de Est și în Cisiordania, a precizat OMS. Mulți dintre ei se străduiesc să își contacteze rudele, având în vedere că în Gaza există puține servicii de telefonie mobilă și electricitate.
“Nu am putut să le spun cum a decurs operația”, a declarat Um Taha al-Farrah, care și-a adus nepoata de 6 ani, Hala, la Spitalul Makassed, pe 5 octombrie, pentru a treia operație la coloana vertebrală la această unitate. Mamei Halei i-a fost refuzat un permis pentru a o însoți la spital.
Când sună tatăl Halei, reușesc să vorbească timp de un minut sau două înainte ca linia să se întrerupă.
“Ei întreabă “Ce mai face Hala?” Eu spun “Slavă Domnului” și asta e tot”, a declarat Um Taha.
Lui Hala îi este dor de părinții ei și de casa ei. Ea ține în mână un desen cu o înghețată, un iepure și o fetiță. “Îi iubesc pe mama și pe tata”, scrie într-un balon de vorbire lângă gura figurinei.
“Nu știu cine a mai rămas din familia mea. Sunt sigură că nu îmi spun totul”, a declarat Um Taha.
Asta se intampla cand niste trepadusi influentati de altii produc pagube.
Nici in visele lor cele mai rele nu cred ca si-au imaginat ce dezastru umanitar si de immagine au produs miscarii palestiniene.
Ce au facut acuma nu mai pot repara nici in o suta de ani!