Externe

Criza din Libia se agravează: SUA a trimis o navă cu o mie de militari pentru posibila evacuare a ambasadei de la Tripoli

Cabinetul liberal în exerciţiu condus de Abdallah al-Theni a anunţat, într-un comunicat, că va cere justiţiei să se pronunţe dacă trebuie să cedeze puterea noului Guvern contestat al lui Ahmed Miitig, sprijinit de islamişti.

Disputa dintre cele două tabere datează de la începutul lui mai, atunci când Miitig a fost ales în urma unui vot haotic în Congresul General Naţional (CGN-Parlament).

Mai mulţi deputaţi liberali i-au acuzat pe islamişti că au lăsat votul deschis pentru cei care au întârziat, cu scopul de a obţine cele 121 de voturi necesare, Miitig primind iniţial doar 113 voturi.

Numeroşi politicieni şi unele grupări armate au avertizat deja că nu vor accepta un guvern format de Miitig, care, în pofida criticilor, a fost învestit duminică de Parlament. "Nu este vorba despre un diferend între cele două guverne, ci de o încurcătură în CGN", a dat asigurări al-Theni, invitând Congresul "să se reunească pentru găsirea unei ieşiri" din criză.

În acelaşi timp, forţele unui general disident, Khalifa Haftar, care spune că luptă împotriva "terorismului" din Libia şi a primit sprijin din partea unor unităţi ale armatei, au lansat raiduri aeriene, la Benghazi (est), asupra unei brigăzi islamiste.

Marţi, gruparea Ansar Asharia, cu sediul în Benghazi, l-a ameninţat pe generalul Haftar că va avea soarta lui Muammar Kadhafi, care a murit în octombrie 2011 după ce a fost capturat de rebeli.

Mohamed al-Zehawi, liderul din Benghazi al Ansar Asharia, l-a acuzat pe generalul disident că este un "nou Kadhafi" şi un "agent de informaţii al americanilor". "Dacă va continua să desfăşoare acest război murdar, el riscă să vadă cum i se deschid porţile iadului", a afirmat al-Zehawi, avertizând, totodată, Statele Unite să păstreze distanţa, fiindcă, în caz contrar, vor avea aceeaşi soartă ca în Irak, Afganistan sau Somalia.

După ce ar fi obţinut sprijinul unor unităţi ale armatei, generalul Haftar a anunţat la 16 mai lansarea unei campanii denumite "Demnitatea" împotriva grupărilor extremiste. În acest context de haos, mai multe ţări i-au îndemnat pe cetăţenii lor aflaţi în Libia să fie vigilenţi, în timp ce Statele Unite le-au recomandat cetăţenilor săi să părăsească "imediat" această ţară.

Statele Unite au decis să mobilizeze în apropierea coastelor Libiei o navă amfibie de asalt, cu o mie de militari la bord, pentru o eventuală operaţiune de evacuare a ambasadei de la Tripoli.

sursa: mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *