(CRIZA IMIGRANȚILOR) Comisarul ONU pentru drepturile omului avertizează în privința limbajului denigrator al politicienilor
"Odată ce ajungi să clasifici oamenii ca și cum ar reprezenta o amenințare — să spui că acestea sunt ‘hoarde’, că suntem ‘invadați’, că sunt ‘roiuri’ de oameni care vin — ai început deja procesul de a-i dezumaniza, așa cum știm din istorie", a spus el.
La o conferință la care au participat studenți și diplomați, Zeid a spus că politicienii ar putea simți că își exercită libertatea de expresie în mod responsabil, dar un asemenea limbaj nu este în regulă, nici măcar în forma cea mai ușoară.
"Cineva va relua acest termen și apoi, într-un sat de undeva, o familie va fi ucisă pentru că cineva s-a gândit că are dreptul să comită violențe asupra acestei familii pentru că politicianul a stigmatizat-o", a spus Zeid.
Politicienii trebuie să fie liberi să-și exprime dorințele și voința în mod liber, a spus el, dar este necesar să facă acest lucru "cu considerația potrivită pentru istorie și o anumită responsabilitate".
"Pentru bigot, pentru șovinist, pentru rasist, nu contează câți oameni vin. Chiar și o familie străină este suficientă pentru a reprezenta o problemă. Trebuie să fim atenți să nu le dăm oamenilor motive în acest mod", a mai afirmat comisarul ONU pentru drepturile omului.
Zeid Ra’ad al-Hussein nu a dat niciun nume, dar premierul britanic David Cameron a fost criticat în acest an după ce a calificat mulțimile de migranți drept "roiuri".
Zeid a sugerat că UE "ar trebui să uite cu totul" de redresare economică dacă insistă pe verificarea obsesivă a fiecărei persoane care îi trece frontierele.
Multe țări pretind că poartă un război împotriva traficului de ființe umane, dar au arătat puțină considerație pentru victime și au făcut ca migranților să le fie imposibil să intre pe piața muncii, deși aveau mare nevoie de mână de lucru, a adăugat el.
"Dacă xenofobiei și demagogiei li se permite să stabilească agenda guvernanței, ceea ce vom vedea sunt mai mulți morți și o brutalizare mai mare a societății ca întreg, cu comunități care sunt despărțite una de alta și perspective de noi violențe. Oamenii au fost nevoiți să părăsească țări precum Siria, Eritreea și Myanmar din cauza războiului, opresiunii și persecuției, dar liderii unora dintre cele mai prospere și privilegiate țări i-au întâmpinat cu ‘o retorică plină de ură’ sau i-au introdus în detenție pentru lungi perioade de timp", a mai afirmat Zeid.
sursa. agerpres.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!