Social

CSP reacționează după ce conturile de Telegram au fost sparte: Caracterul autentic sau trucat al acestor corespondențe urmează a fi probat

Membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) au venit cu o reacție după ce conturile de Telegram ale ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, și consilierului prezidențial Dorin Recean ar fi fost sparte. Potrivit unui comunicat al CSP, autenticitatea mesajelor apărute în spațiul public urmează a fi stabilită conform legii, transmite Deschide.md.

”Avem ferma convingere că procurorii ce efectuează investigațiile procesual-penale, vor depune întreaga diligență pentru a stabili adevărul și vor întreprinde măsurile ce se impun pentru identificarea eventualelor acțiuni ilicite”, se arată în comunicatul CSP.

Totodată, membrii CSP menționează că unele mesaje din pretinsele conversații apărute în spațiul public se referă la activitatea Consiliului Superior al Procurorilor, iar din acesta mesaje ar putea fi dedusă o părere greșită despre influențarea unor membri ai CSP.

”Informațiile mediatizate conțin unele date care exprimă realități din proceduri/acțiuni/măsuri aflate, la diferite perioade de timp, pe rolul Consiliului Superior al Procurorilor, precum și, concomitent, declanșează suspiciuni puternice, deoarece anumite situații sunt disponibile și pot fi cunoscute doar persoanelor care au avut tangență directă cu soluțiile adoptate”, se mai spune în comunicat.

Membrii CSP menționează că asemenea situații sunt total inacceptabile și dezaprobă orice implicare în activitatea Consiliului Superior al Procurorilor, autoritate de rang constituțional, activitatea căreia urmează să se conformeze celor mai înalte cerințe de obiectivitate și corectitudine.

„Având în vedere impactul mediatic și rezonanța socială sporită, examinarea și calificarea juridică a acestei situații necesită o abordare diligentă și sub toate aspectele, dat fiind faptul că orice omisiune de a da un răspuns ferm și fără dubii la evenimentele în speță, riscă să afecteze sever imaginea și credibilitatea Consiliului Superior al Procurorilor”, se mai arată în comunicatul CSP.

Amintim că, vineri, corespondența de pe Telegram a lui Dorin Recean, consilier în domeniul apărării și securității naționale al președintelui R. Moldova, ar fi fost spartă de persoane necunoscute. Aceștia au publicat și convorbirile consilierului prezidențial cu diverse persoane, printre care foști și actuali demnitari.

Totodată, miercuri, 9 noiembrie, canalul oficial de Telegram al președintelui Maia Sandu, dar și al lui Andrei Spînu, au fost sparte. În mesajele publicate, se făcea trimitere la un link către un site pe care au apărut pretinse scurgeri de corespondență a ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco.

Ulterior, Sergiu Litvinenco a venit cu o reacție. Acesta a declarat că mesajele care îi sunt atribuite lui sunt false.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *