Internațional

Cu o zi înainte de manifestația masivă pregătită de opoziție, Lukașenko a început să retragă acreditările jurnaliștilor străini

Conform purtătorului de cuvânt al diplomației belaruse, autoritățile au luat decizia pe baza unei recomandări a unei comisii a guvernului belarus, pentru „luptă împotriva extremismului și terorismului”. Ale organizații de media, printre care BBC sau Radio Liberty au anunțat, de asemenea, că mai multor jurnaliști afiliați lor le-au fost retrase acreditările.

„Ministerul Afacerilor Externe belarus m-a sunat şi m-a informat despre anularea acreditării mele şi a acreditării uneia dintre colegele mele în calitate de corespondenţi ai BBC. Mi-au cerut să îmi predau legitimaţia”, a declarat jurnalista Tatiana Melniciuc.

Aleksandr Lukașenko, la putere în Belarus din 1994, se confruntă cu o puternică mișcare de opoziție după alegerile prezidențiale controversate din urmă cu aproape o lună, în care a fost din nou declarat câștigător. Contracandidata sa, lidera opoziției, Svetlana Tihanovskaia, a fugit în Lituania după alegeri și a organizat acolo două manifestații uriașe în ultimele două weekend-uri. Rezultatele alegerilor au fost condamnate de Uniunea Europeană, care a declarat că nu au fost nici corecte, nici libere și urmează să impună sancțiuni asupra unor oficiali din Belarus. Recent, și Ucraina, vecinul din sud al Belarusului, și o altă fostă republică sovietică, a înghețat relațiile cu țara și a adoptat punctul de vedere al UE.

Lukaşenko a refuzat în schimb orice concesie şi denunţă un complot occidental menit a-l înlătura de la putere. Primele manifestaţii din Belarus după alegerile de la 9 august au fost reprimate prin forţă. Trei persoane au murit, mai multe zeci au fost rănite şi peste 7.000 au fost arestate. Jurnaliştii care lucrează în Belarus au fost supuşi presiunilor şi unor scurte reţineri.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *