Economie

Cultivarea soii – o afacere profitabilă

În cadrul evenimentului s-a discutat despre tehnologia de cultivare a soiei, luându-se în calcul tot lanțul de producere, începând cu varietatea celor mai bune soiuri, care pot asigura o cantitate de 3,8-4 tone la hectar și finalizând cu perioada de recoltare, de la 105 până la 115 zile, care este asigurată de noile soiuri, fapt ce permite ca imediat după recoltarea soii, fermierii să se poată încadra în termenii optimali pentru semănatul grâului de toamnă.

La 13 iunie 2014 a avut loc ceremonia de semnare a Declarației Danube Soya (Danube Soya Declaration) de către Republica Moldova, în cadrul căreia Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare din Moldova a semnat Declarația Danube Soya ca reprezentant al celui de al XXII-lea stat semnatar. Cu 60.000 de hectare de soia, Republica Moldova face parte din principalele țări de cultivare de soia și potențialul său poate fi prognozat la 120.000 de hectare pe termen lung. În conformitate cu orientările Danube Soya, Moldova se plasează la cel mai înalt nivel de risc, iar prin semnarea Declarației, țara noastră transmite un semnal politic pentru a încuraja producția de soia fără organisme modificate genetic.

Ușurelu a susținut ideea de dezvoltare a culturii de soia în Moldova. Acesta s-a referit la aspectul producerii culturilor nemodificate genetic și a recunoscut că produsele acestea necesită o abordare mult mai complexă și atentă din partea producătorilor. „Soia este o cultură tehnică cu o importanță majoră. Din punct de vedere economic, asigură o stabilitatea financiară a producătorilor agricoli, din punct de vedere biologic, asigură saturarea solului cu azot, iar din punct de vedere al asolamentului este un bun premergător pentru culturile agricole. Cu toate acestea, obținerea rezultatelor finale nu se pot datora doar condițiilor climaterice favorabile. Este, de asemenea, necesară respectarea cu strictețe a tehnologiei. Nu în ultimul rând se atestă importanța materialul semincer”, a mențional viceministrul Agriculturii.
 
Timpul.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *