Actualitate

Cum au ajuns strămoșii noștri canibali din cauza schimbării climatice

În anii 1990, într-o peșteră din sud-estul Franței s-au găsit rămășițele a șase neandarthalieni: doi adulți, doi adolescenți și doi copii. Cel mai probabil, ei au părăsit lumea înfometați, disperați și într-o manieră foarte brutală. Ei au trăit în ultima perioadă interglaciară, pe vremea când lumea trecea de la o epocă de gheață la o climă mult mai călduroasă.

„Schimbarea climei de la perioada glaciară la ultima [perioadă] interglaciară a fost foarte abruptă”, a explicat paleontologul Emmanuel Desclaux, de la French National Centre for Scientific Research. „Nu vorbim în termeni de scară geologică, ci mai degrabă de o scară umană. Poate că în câteva generații, peisajul s-a schimbat complet”.

Pe măsură ce clima s-a încălzit, nivelul mărilor a crescut, plantele s-au transformat, iar animalele s-au schimbat, ca semn al adaptării la noua vreme după zeci de mii de ani de frig extrem. Cercetătorii au mai descoperit însă un lucru: anume că neandarthalienii ar fi devenit canibali ca rezultat al schimbărilor climatice. Ei cred că acest lucru s-a întâmplat ca un soi de revoltă.

„Semne de tăiere sunt răspândite pe mai mult de 50% din rămășițele umane și distribuite asupra întregului schelet de la craniu și mandibulă la [metacarpiene și metatarsiene] și falange”, au explicat cercetătorii. „Semnele de percuție sunt vizibile pe toate craniile, toate oasele luni și alte oase de adulți și copii„.

Dovezile arată semne de zdrobire și mestecare specifice canibalismului, după cum au zis cercetătorii. „Elementele scheletice din toate regiunile corpului sugerează că ar fi fost intacte înainte de [episoadele de canibalism]”, au zis cercetătorii. „Mai apoi, niciuna din rămășițe nu se află în relație anatomică unele cu altele, indicând că [trupurile] fuseseră complet dezmembrate”.

Teoria canibalismului este pur ipotetică, dar dovezile aduse de cercetători o fac să fie destul de credibilă.

https://playtech.ro/ 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *