Timpul Liber

Cum să faci un bloc în două zile

Campioane la viteză în materie de construcţii sunt India şi China, scrie The Independent. O companie anglo-indiană, Synergy Thirslington, a ridicat în numai 48 de ore un bloc cu zece etaje într-un cartier-dormitor al capitalei provinciei Punjabi, Chandigarh. La construcţia blocului, numit Instacon, s-au folosit panouri din spumă poliuretanică pentru pereţi, realizaţi întâi în fabrica firmei şi apoi montaţi pe şantier.

Oficialii constructorului susţin că au în plan o casă care poate fi ridicată în douăzeci de ore, răspunzând astfel cererii foarte mari de locuinţe din India. O companie din China, Broad, a reuşit să termine două hoteluri „instant” în oraşul unde îşi are sediul, Changsha. Primul hotel, înalt de 15 etaje, a fost gata în şase zile, iar un altul de 30 de etaje – în două săptămâni, folosind în proporţie de peste 90% elemente prefabricate. Motivul grabei îl constituie, pe lângă costurile mai mici, dorinţa de a evita sezonul ploios, afirmă constructorul. Broad susţine că soluţia sa constructivă a fost supusă unor încercări seismice, verificându-se rezistenţa la un cutremur de magnitudinea 9, iar în prezent are planuri să atace segmentul zgârie-norilor, dorindu-şi să construiască cea mai înaltă clădire de acest tip din lume, Sky City de 220 de etaje, în numai şase luni.

Un alt proiect prefabricat va fi construit la New York, fiind proiectat de către nArchitects, în urma câştigării unui concurs pentru locuinţe mai mici decât standardul actual destinate ocupării de una sau două persoane. Clădirea AdAPT va fi formată din apartamente modulare prefabricate şi apoi asamblate pe şantier.

via AFP

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *