Finanţe

Cum SUA își menține supremația economică în 2024, în timp ce restul lumii se zbate

În SUA, locurile de muncă sunt abundente, consumatorii sunt încrezători și cheltuiesc, iar acțiunile au atins un record în februarie, cu dolarul puternic.

Economia a crescut anul trecut mai mult decât dimensiunea economiilor Spaniei sau Indoneziei, încheind 2023 cu cele mai rapide creșteri consecutive din 2021.

Totuși, dependența de SUA pentru creșterea mondială prezintă riscuri atât pentru alte națiuni, cât și pentru SUA însăși.

China se confruntă cu o criză imobiliară, iar investitorii străini au părăsit țara pe fondul unei prăbușiri a pieței de acțiuni care a șters 7 trilioane de dolari din 2021.

În Europa, Marea Britanie a intrat în recesiune ușoară în 2023, iar Germania este în pericol să se contracte din nou în 2024.

Japonia a intrat neașteptat în recesiune anul trecut.

Forța SUA a fost suficientă pentru a compensa încetinirea globală, motiv pentru care Fondul Monetar Internațional și-a îmbunătățit prognoza pentru creșterea economică mondială în acest an la 3,1%.

Reducerea inflației în SUA este un proces discontinuu. Creșterea prețurilor la consum la începutul anului a întrerupt progresul desinflației, dezamăgind investitorii care sperau la reduceri ale ratelor de către Rezerva Federală.

Ratele dobânzilor mai ridicate în SUA mențin costurile împrumuturilor ridicate la nivel mondial, afectând economiile emergente împrumutate în dolari. Economia robustă a SUA susține de asemenea un dolar puternic, cu un câștig de 11% de la sfârșitul lui 2020 și un câștig de 2,6% în 2024, cel mai bun început de an din 2015.

Există semne de slăbiciune în economia SUA, cum ar fi scăderea optimismului în rândul întreprinderilor mici și creșterea soldurilor pe cardurile de credit, care afectează în special gospodăriile cu venituri mici.

Un alt pericol este slăbirea ulterioară a Chinei și Europei, expunând SUA la un șoc care ar lăsa lumea fără un lider de creștere.

Pe termen scurt, SUA pare să continue să fie performanta economiei mondiale, cu așteptări de rate ale dobânzii mai scăzute în 2024 ca răspuns la moderarea presiunilor inflaționiste, iar economiștii prevăd în general o creștere economică peste rata tendinței de aproximativ 2% în acest an.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *