Timpul Liber

Curățarea pomilor de măr toamna: când și cum este mai bine să o faceți

Când este mai bine să tăiați pomii de mere în toamnă, cum să o faceți corect pentru o recoltă generoasă. Grădina necesită îngrijire pe tot parcursul anului. Cât de bună este recolta depinde de acțiunile corecte și la timp, una dintre acestea fiind tăierea pomilor.

Formați pomii fructiferi începe din primul an de plantare. Nu este atât de dificil, chiar și pentru începători. O tăiere adecvată va ajuta planta să distribuie seva și puterea în mod egal, recolta pe astfel de copaci va fi mult mai generoasă, iar fructele vor fi plăcute cu dimensiuni mari.

În ce moment este mai bine să tăiați pomii de măr
Pomii pot fi tăiați atât toamna, cât și la începutul primăverii. Pentru regiunile cu climă blândă și non-friguroasă, adică aproape toată Ucraina, tăierea este mai bine să se facă toamna.

Cum se poate tăia corect un pom de măr
Începătorii trebuie să folosească foarfeci speciale. Cuțitele, foarfecele și alte dispozitive pot fi folosite cu succes doar de către grădinarii experimentați. O condiție obligatorie pentru tăiere este să păstrați uneltele curate.

Există două tipuri de tăiere – subțierea și scurtarea. Rărirea îmbunătățește condițiile de lumină și crește alimentarea cu aer a ramurilor rămase ale mărului. Scurtarea constă în îndepărtarea părții superioare a lăstarului, în urma căreia lungimea lăstarului se scurtează, iar pomul devine mai lat.

Tăierea pomilor de măr se efectuează în felul următor:

În primul rând, îndepărtați ramurile mari, bătrâne, bolnave și ofilite.
În al doilea rând, îndepărtați ramurile care se îndreaptă spre interiorul coroanei.
Ramurile slabe care se freacă una de alta ar trebui tăiate în continuare.
Apoi, ramurile care cresc într-un unghi foarte ascuțit trebuie tăiate. Astfel de ramuri nu vor contribui la fertilitatea mărului. Ele nu vor face decât să adauge înălțime pomului.
Cum se tratează pomii de măr după tăiere
Deteriorările cauzate pomului în timpul tăierii trebuie tratate cu lac de grădină sau vopsea pe bază de ulei. Pe ramurile uscate, este mai bine să tratăm imediat daunele, iar grădinarii cu experiență recomandă tratarea rănilor la pomii tineri doar la o zi după tăiere.

Când și cum se taie pomii tineri de măr
Pomii tineri de măr au nevoie de o atenție deosebită, creșterile de ramuri din primii ani sunt sfătuite să scurteze cel puțin un sfert.

După aceea este mai bine să nu le atingeți timp de 3-4 ani, doar uneori îndepărtați ramurile uscate sau rupte. Cu toate acestea, dacă pomii de măr încep să crească foarte activ în înălțime, este mai bine să scurtați ramurile.

Tăierea pomilor bătrâni pentru întinerire
Tunderea pentru întinerire trebuie împărțită în trei ani, pentru a nu deteriora pomul. În primul an, se taie aproximativ o treime din ramurile vechi. În anul următor, încă o treime. Un an mai târziu, se taie ultima treime din ramurile vechi. Acest lucru va permite copacului să crească treptat ramuri noi și să nu sufere prea mult din cauza pierderii bruște a ramurilor vechi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *