Cuvânt și conștiință
Ceea ce corespunde, ne place sau nu, cu vechimea referatului biblic despre creație. Dacă e să raportăm aceste două momente putem spune fără exagerări că scrisul a apărut încă de la Adam și Eva.
O teorie care pare să argumenteze că diferența dintre om și humanoid ține de apariția conștiinței. Cel puțin așa reiese din datele pe care le avem până acum. Tocmai de aceea o dizertație care să vorbească despre ontologia scrisului e mai mult decât binevenită.
Iar dacă această coincidență istorică nu e convingătoare pentru a accepta scrisul și cuvântul ca factori fondatori ai conștiinței umane, să ne amintim că însuși conceptul de persoană include limbajul. Nu putem vorbi de persoană acolo unde lipsește cuvântul. Pentru că prima trăsătură a acesteia este dialogul. De aceea filosofia a considerat cuvântul ca prim moment al dezvoltării conștiinței.
În 30 martie, după aproape un an de când ne-a părăsit scriitorul, bibliologul, filosoful Alexe Rău, în cadrul Simpozionului Anul Bibliologic, eveniment înființat de el cu 25 de ani în urmă, la ora 10.00, va avea loc expoziția eveniment „Alexe Rău – Omul dreptei cumpene" în cadrul căreia se va prezenta studiul său Ontologia scrisului. După înaltul său nivel de pregătire, Alexe Rău sintetizează cu ușurință tezele despre scris ale celor mai importanți filosofi, de la Platon la Derrida sau Heidegger, trecând prin metodele maieutică, deconstructivistă, analogică și intuitivă, pentru a prezenta rolul scrisului „în apariția credinței ca formă superioară a conștiinței, de la care și-au luat începutul cultura și civilizația".
Evenimentul va avea loc la Biblioteca Națională și este organizat cu sprijinul Ministerului Culturii. Mă bucur că tot atunci va fi lansată dizertația Ontologia scrisului, un studiu important al unui autor care a trăit prin și printre cărți, care acum ni se face cunoscut pe aceeași cale a scrisului.
Moni Stănilă