Social

Dacă așteptam ajutorul Chișinăului, de mult eram în groapă

Săptămâna trecută, în noaptea de 26 aprilie, autoritățile republicii separatiste au încercat să instaleze posturi suplimentare de control vamal în acest localități. Acțiunile lor însă s-au ciocnit de protestul vehement al oamenilor. Spiritele nu s-au calmat până când containerele destinate vameșilor transnistreni nu au fost evacuate. Atât rușii, cât și moldovenii din regiune nu își doresc altceva decât scoaterea tuturor posturilor de control și pace. 

Circa un sfert din populația satului Gura Bâcului se ocupă cu creșterea legumelor. Zarzavaturile sunt vândute la piețele din Chișinău, pentru că drumul care duce spre cel mai apropiat oraș Tighina (Bender), este împânzit de posturi de control. Doar femeile mai în vârstă pleacă cu autobuzul de rută la piața din Bender cu câteva kilograme de roșii sau ceva verdețuri ca să facă un ban în plus. În noaptea de pe 26 aprilie, autoritățile transnistrene au vrut să instaleze containere suplimentare în preajma satului Gura Bâcului pentru vameșii care ar lupta cu contrabanda. Nu toți oamenii din sat știu exact ce s-a întâmplat în noaptea ceea, în schimb, cei cu care am vorbit spun că neînțelegerile dintre Chișinău și Tiraspol pot fi rezolvate numai la masa de negocieri „Conflictul poate fi rezolvat numai la masă, prin negocieri. Când a fost ales Șevciuk președinte la transnistreni, parcă a fost bine la început. Lumea spunea că e de treabă, nu măgarul acela care a fost. Dar văd că ori acela, ori acesta, nu e o diferență. Nici negocierile în format „5+2” nu dau rezultate”, a spus un locuitor al satului, care nu a vrut să-și divulge identitatea.

Chișinăul se frământă, transnistrenii ne presează

Pe 27 aprilie, postul de control instalat unilateral de autoritățile de la Tiraspol a fost evacuat de locuitorii satului Gura Bâcului. Ei nu au mai așteptat decizia Comisiei Unificate de Control. „Oamenii din sat au procedat corect, când au protestat. Dacă așteptam Chișinăul să ne hotărască problemele noastre, demult eram în groapă. Oamenii sunt în alertă pentru că și așa suntem înconjurați. Aici e postul vamal, acolo sunt soldații pacificatori, în partea asta e Nistrul. Avem doar o ieșire – la deal, ca să muncim”, ne-a declarat Mihai Cojocaru, un șofer din sat. El consideră că autoritățile transnistrene au încercat să profite de situația critică de la Chișinău. „Transnistrenii au vrut să instaleze containerele celea ca să destabilizeze situația în regiune. Ei văd că la Chișinău sunt probleme cu guvernul și parlamentul. Au crezut că neavând atenția Chișinăului ei o să hotărască întrebarea singuri. Noi avem nevoie de stabilitate la Chișinău, ca oamenii să simtă un sprijin oarecare. Dar așa, ei acolo se frământă, ăștia din partea asta ne presează”, susține Mihai Cojocaru.

Acum a fost oleacă de bătălie

În satul Varnița nu ai cum să ajungi fără să treci un post de control. Fiind o suburbie a orașului Tighina, localitatea a rămas totuși sub jurisdicția autorităților constituționale din Republica Moldova. Ca să ajungi în sat, trebuie să treci pe la postul poliției moldovenești de la intrarea în Gura Bâcului, după care urmează un post al pacificatorilor ruși. Cei care vin din Tighina, la fel, trebuie să treacă prin posturile de control al miliției și vămii transnistrene. Localitatea este străbătută de o stradă principală care a fost reabilitată recent. Lângă Varnița se află un cartier al orașului Tighina care se numește Severnâi (de nord). Singura cale de acces la blocurile de locuit de aici este drumul din Varnița, motiv pentru care au și apărut în trecut unele dispute cu autoritățile transnistrene care administrează orașul. Oamenii consideră că nu au nevoie de alte posturi de control. „Pentru ce e nevoie de posturile astea de control pe teritoriul Moldovei? Vreo patru ani în urmă a fost un caz asemănător. Atunci vărnițenii au protestat și postul a fost repede evacuat, dar acum însă a fost oleacă și de bătălie”, susține Ion, un șofer din Varnița.

Cineva nu are astâmpăr

Locuitorii cartierului Severnâi din Tighina parcurg în fiecare zi satul Varnița pentru a ajunge acasă sau la muncă. Ei nu văd necesitatea posturilor de control, deoarece, consideră ei, atât moldovenii, cât și rușii cu ucrainenii, trăiesc în înțelegere. Cu toate acestea, în cartier, prețurile la produse și tarifele la taxi sunt mai mari decât la Tighina. „Eu nu atrag atenție la ce se întâmplă în jur. Eu îmi văd de treabă, lucrez, mi-a rămas puțin până la pensie. Peste tot greu se trăiește. Prețurile au crescut… Pe mine posturile de control nu mă încurcă. Eu trăiesc în liniște și vreau să trăiesc în liniște”, consideră Vladimir, un locuitor al cartierului. „Cineva nu are astâmpăr. Cineva vrea ca aici să se întâmple din nou ceva”, susține un alt pensionar. „Suntem oameni simpli, avem rude și la Chișinău, și la Tighina. Au împărțit țara în bucăți. De ce trebuie să fim verificați? Toți polițiștii și milițienii trebuie să fie luați de aici”, a spus un alt locuitor al cartierului Severnâi din Tighina.

La plecarea din Varnița am aflat că veteranii războiului de pe Nistru au organizat o ședință în Casa de cultură din localitate pentru a discuta incidentul din noaptea lui 26 aprilie. Oamenii nu știu ce s-a decis acolo, dar speră că situația nu se va agrava în regiune.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *