Daniela Burlaca: „Mi-aș dori ca mișcarea teatrală de la noi să fie în continuă ascensiune”
A absolvit Liceul Teoretic „V. Alecsandri” și Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, specialitatea actor teatru și cinema, Chișinău, clasa prof. Nelly Cozaru. Din 2008 până în prezent este actriță la Teatrul „Eugene Ionesco”, iar din 2010 – actriță și membru fondator al Teatrului Studio „Geneza Art” din Chișinău. Din 2009 este lector de arta vorbirii scenice la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Laureată a Premiului Național pentru Tineret în domeniul literaturii și artelor, ediția 2007. „Medalia pentru excelență”, 2008. În cadrul Galei UNITEM-2012 a fost nominalizată pentru cel mai bun rol feminin – Margareta în spectacolul „Principesa Ivona”, Teatrul „Eugene Ionesco”. Nominalizată pentru cel mai bun rol feminin și cea mai bună scenografie în spectacolul „Frumoasa călătorie a urșilor panda, povestită de un saxofonist care avea o iubită la Frankfurt”, UNITEM-2013.
Talentata actriță Daniela Burlaca a jucat mai multe roluri pe scena profesionistă: la Teatrul „Luceafărul” a făcut-o pe Julieta în spectacolul „Romeo și Julieta” de W. Shakespeare, iar la Teatrul Studio „Geneza Art” – pe Veronica Micle în „Floarea albastră” după versurile și corespondența M. Eminescu/V. Micle, Murașkina în „Cântecul lebedei” după A. P. Cehov, Domnica în „Cârlanii” și „Muza de la Burdujeni” de C. Negruzzi, Lacrima în „Lacrima” după Grigore Vieru, Ea în „Frumoasa călătorie a urșilor panda, povestită de un saxofonist care avea o iubită la Frankfurt” de Matei Vișniec ș.a. La Teatrul „Eugene Ionesco” este Erna în spectacolul „Șefele” de W. Schwab, Regina Margareta în „Principesa Ivona” de W. Gombrowicz, Anny în „Iosif și amanta sa” de Val Butnaru, Safta în „Chirița în provincie” după Vasile Alecsandri, Christine în „Iubirea la proști” după Francis Veber ș.a. De asemenea, a făcut regia a două spectacole: „Lacrima” după versurile lui Gr. Vieru și „Frumoasa călătorie a urșilor panda…” de M. Vișniec.
„Vreau să fac în continuare actorie și regie de teatru. Mi-aș dori foarte mult să mă implic și în televiziune. Preconizez să fac ceva frumos și inedit pentru țara noastră”, afirmă Daniela Burlaca. Acum, în plină primăvară, ea așteaptă cu nerăbdare vacanța ca să-i poată oferi fiicei sale, Molisa Alexandrina, mai mult timp și mai multă atenție.
La momentul actual este implicată într-o montare nouă, de anvergură, în cadrul Teatrului „Eugene Ionesco”. Actrița ne mărturisește că este încă sub impresia noului spectacol care a avut loc la Teatrul „Eugene Ionesco” – „Iubirea la proști” de Francis Veber în montarea regizorului român Chris Nedeea.
„Mi-aș dori foarte mult ca mișcarea teatrală din R. Moldova să fie în continuă ascensiune, să avem posibilitate să ne facem munca cu pasiune și devotament, să ne simțim liberi în teatru și în scenă, nu așa cum se face în ultima vreme, actorii fiind nevoiți să practice alte munci pentru a-și asigura existența. Aș vrea ca publicul teatral să plece din sala de spectacole având în suflet și în memorie emoții pozitive și stări de revelație și să înceapă să cunoască actorii și oamenii de cultură în general, nu numai prin prisma personajelor pe care le creează, dar ca nume și personalitate. Cu Teatrul Studio „Geneza Art” avem câteva oferte festivaliere. Sperăm să ieșim și peste hotarele țării, să demonstrăm încă o dată că avem potențial, că știm să ne facem meseria profesionist, că se nasc artiști adevărați și la noi în țară, că au fost, sunt și vor fi…”, ne-a mai spus Daniela Burlaca.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!