Economie

De 8 Martie, Suedia oferă 120 de milioane de coroane suedeze pentru a sprijini femeile și fetele din Ucraina și Republica Moldova

Suedia oferă 120 de milioane de coroane suedeze pentru a sprijini femeile și fetele din Ucraina și Republica Moldova. Sprijinul va consolida eforturile celor două țări de a răspunde nevoilor umanitare ale femeilor și fetelor și de a promova oportunitățile și drepturile acestora atât pe termen lung, cât și pe termen scurt. Sprijinul este canalizat prin intermediul Fondului ONU pentru Populație UNFPA și UN Women, scrie NordNews.

„Invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia și atacurile asupra unităților medicale au consecințe care le pun viața femeilor și fetelor în pericol. Acești bani alocați pot fi folosiți în intervenții de salvare a vieților, printre care, mai multe clinici medicale mobile, echipament pentru prevenirea mortalității materne și infantile, și chiar protecție și sprijin pentru victimele violenței sexuale în timpul conflictului. Această decizie este în deplină concordanță cu prioritățile guvernului pentru ajutorul extern – de a atenua efectele războiului în Ucraina”, a declarat ministrul pentru cooperare pentru dezvoltare și comerț exterior, Johan Forssell.

Sprijinul urmărește să răspundă nevoilor umanitare ale femeilor și fetelor și să promoveze oportunitățile și drepturile femeilor și fetelor, în special sănătatea și drepturile sexuale și reproductive, precum și combaterea violenței sexuale și celei bazate pe gen.

De asemenea, suportul va contribui la reconstrucția și consolidarea sistemului medical și de sănătate al Ucrainei, altor servicii, și infrastructurii, care au fost grav afectate de atacurile Rusiei. Ajutorul pentru R. Moldova va fi folosit pentru a ajuta, printre altele, și femeile și fetele care s-au refugiat în R. Moldova. În total, 97,5 de milioane de coroane suedeze din ajutor, sunt canalizate către Ucraina și R. Moldova prin Fondul ONU pentru Populație UNFPA, iar 22,5 de milioane de coroane suedeze sunt direcționate către Ucraina prin organizația ONU pentru egalitatea de gen și emanciparea femeilor UN Women.

„Invazia pe scară largă a Rusiei a pus în pericol milioane de civili, dintre care majoritatea sunt femei și fete. Încă mai avem de gestionat o situație actuală acută, dar la fel de important pentru noi este să ne asigurăm că femeile continuă să fie vocale în reconstrucția și redresarea țării noastre”, spune Comisarul Guvernamental pentru politica privind egalitatea de gen în Ucraina, Kateryna Levchenko.

„În R. Moldova, majoritatea beneficiarilor de servicii medicale din rândul refugiaților din Ucraina sunt femei și fete. Pe parcursul unui an, sistemul de sănătate a asigurat accesul acestora la servicii de sănătatea reproductivă, intervenții chirurgicale, ședințe de dializă, medicamente. Medicii din țară au asistat 219 nașteri la femei din Ucraina. Asistența medicală acordată refugiaților a fost in totalitate gratuită, iar o parte din costuri au fost acoperite de partenerii internaționali, pe suportul cărora contăm și în continuare”, a declart Ala Nemerenco, Ministrul Sănătății.

Eforturile UNFPA contribuie la servicii medicale importante pentru sănătatea sexuală și reproductivă în Ucraina și Republica Moldova. Eforturile UN Women promovează oportunitățile pentru femei și asigură faptul că aspectele de gen sunt incluse în răspunsul umanitar și reconstrucția în Ucraina. UNFPA și UN Women previn, de asemenea, violența sexuală și cea bazată pe gen, precum și traficul de persoane, și oferă protecție și sprijin victimelor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *