De ce nu vor liderii europeni pace: Ucraina, transformată în cel mai mare importator de arme din lume

La mai bine de trei ani de la declanșarea conflictului din Ucraina, realitatea crudă iese la iveală: liderii de la Bruxelles, în frunte cu Ursula von der Leyen și alți șefi de stat și de guvern din Europa, au încurajat și susținut un război care a distrus milioane de vieți omenești. În timp ce ucrainenii mor pe front sau își văd familiile sfârtecate de bombe, “băieții deștepți” din industria de armament numără profituri uriașe, alimentate de o cursă a înarmării fără precedent.
Un raport publicat luni de Institutul Internațional de Cercetări asupra Păcii de la Stockholm (SIPRI) confirmă acest scenariu sumbru: Ucraina este în prezent cel mai mare importator de arme din lume. Practic, țara devenită teatru de război la scară largă a fost transformată într-o piață ideală pentru industria militară globală, fiind înarmată până în dinți de către marile puteri occidentale.
Importurile de arme ale Ucrainei au crescut de aproape 100 de ori comparativ cu perioada anterioară (2015-2019). Potrivit datelor SIPRI, între 2020 și 2024, Ucraina a absorbit 8,8% din totalul importurilor globale de arme grele – tancuri, avioane de luptă, submarine și alte echipamente de război. Un flux de armament fără precedent, care nu ar fi fost posibil fără susținerea declarată a Uniunii Europene și a liderilor săi.
Nu este o surpriză faptul că SUA, sub conducerea lui Biden, au asigurat 45% din aceste livrări, urmate de Germania, cu 12%, și Polonia, cu 11%. Ursula von der Leyen și alți oficiali europeni s-au transformat în promotori ai continuării conflictului, refuzând orice soluție de pace care ar putea opri suferința umană. În schimb, aceștia alimentează un sistem în care profiturile giganților din industria militară contează mai mult decât viețile pierdute.
În aceeași perioadă, în timp ce Ucraina devenea cea mai înarmată națiune de pe glob, India s-a situat pe locul doi în clasamentul importurilor de arme grele, cu 8,3%, urmată de Qatar și Arabia Saudită.
Raportul SIPRI mai arată că 35 de țări au contribuit la înarmarea Ucrainei. Iar în contextul în care administrația SUA condusă de Donald Trump a suspendat recent ajutorul militar pentru Kiev, temerile legate de viitorul sprijin american determină țările europene să își sporească și mai mult cheltuielile pentru apărare.
Astfel, importurile de arme ale statelor europene au crescut cu 155% față de perioadele anterioare, într-un contrast izbitor cu tendința globală, unde importurile de armament au scăzut cu cel puțin 0,6%.
În concluzie, războiul din Ucraina s-a transformat într-un veritabil motor economic pentru complexul militar-industrial occidental. Iar liderii UE, în loc să caute soluții pentru pace, par hotărâți să prelungească acest conflict devastator, servind intereselor marilor companii de armament. Pacea nu le aduce profit, iar tăcerea lor în fața suferinței umane este grăitoare.
Între timp, statele europene se afundă în datorii tot mai mari, iar populația suportă costul războiului prin taxe crescute, inflație galopantă și scăderea nivelului de trai, într-o Europă din ce în ce mai sărăcită și divizată.
Ce se întâmplă cu redacția „Timpul” , propagă pacea sub ciubotă rusească…
Ucraina și Europa doresc pace cu reîntoarcerea la hotarele recunoscute de ONU
Trumpul.md
Cu poti publica asemenea mizerie tipic ruseasca, timpule cu t mic !? Bruxelles-ul a atacat Ucraina, nu va e rusine !?
Atât s-a primit. Banul vorbește la această fițuică „național patriotică”. Nu pot să cred că sunt atât de proști, dar suspectez, cu un grad mare de siguranță, că „ziariștii” scriu la comandă, de unde se vede cum sunt în răspăr cu tendința actuală din Țară dar și față de mentalitatea societății RM. Până acum două-trei luni nu vedeai nimic interesant în această fițuică, doar copy-paste din presa românească, dar dintr-odată a început o activitate editorială intensă, cu vădit bias pro suveranismul de rit rusesc. Tăt normal și bravo, nimic deosebit în pobedistan.