CSI / RusiaMoldova

De ce Transnistria este importantă pentru Rusia? Miza Moscovei în regiunea separatistă din R.Moldova

Regiunea separatistă Transnistria, o republică autoproclamată cu propria constituție, armată, monedă și steag, dar care nu a fost niciodată recunoscută de comunitatea internațională, ar putea fi atrasă în războiul Rusiei în Ucraina, relatează CNN.

Săptămâna trecută, un general rus de top a declarat că armata urmărește „controlul deplin” asupra regiunii Donbas din estul Ucrainei și acces în Transnistria, teritoriul separatist din Republica Moldova.

TASS l-a citat pe comandantul interimar al Districtului Militar Central al Rusiei, generalul-maior Rustam Minnekaev, care a spus că obiectivul este crearea unui coridor terestru între Donbas și Crimeea, pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014.

Astăzi, liderul pro-rus din regiunea separatistă ucraineană Donețk a spus că Moscova ar trebui să lanseze următoarea etapă a campaniei sale militare în Ucraina, după ce va ajunge la frontierele regiunii, și că nouă etapă ar include și Transnistria.

În această dimineață și luni au avut loc explozii la Tiraspol, despre care Ministerul Apărării din Ucraina a spus că sunt o „provocare planificată” a serviciilor secrete ruse.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat astăzi, 26 aprilie, consiliul Suprem de Securitate al țării după incidentele din regiunea separatistă.

Miza Moscovei

Transnistria este o fărâmă îngustă de pământ, cuprinsă între Ucraina și restul Republicii Moldova. Acesta găzduiește aproximativ jumătate de milion de oameni, dintre care majoritatea sunt vorbitori de limbă rusă.

Transnistria și-a declarat independența față de fosta republică sovietică Moldova în urma unui război de doi ani (1990-1992) care a izbucnit în timp ce se prăbușea Uniunea Sovietică.

Rușii au intervenit în sprijinul Transnistriei, dar nu au recunoscut-o niciodată ca stat independent. Conflictul dintre guvernul moldovean și separatiști s-a încheiat cu o încetare a focului în 1992, dar aproximativ 1.500 de militari ruși au rămas în Transnistria.

Declarația generalului-maior Minnekaev, care prezintă strategia Rusiei pentru „a doua fază” a războiului, a stârnit o alarmă imediată din partea autorităților moldovenești, care l-au convocat pe ambasadorul rus.

Declarațiile despre Transnistria sunt „neîntemeiate și contrazic poziția Federației Ruse de susținere a suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, în cadrul granițelor sale recunoscute internațional”, a spus Ministerul Afacerilor Externe din Moldova.

Acesta a adăugat că, în cadrul întâlnirii cu ambasadorul rus, oficialii moldoveni au reiterat că țara este un „stat neutru și acest principiu trebuie respectat de toți actorii internaționali, inclusiv de Federația Rusă”.

Unii analiști militari bănuiesc că Rusia intenționează să folosească Transnistria pentru sprijin logistic și să profite de poziția sa strategică, pentru a stabili un coridor terestru de-a lungul Mării Negre pentru a captura orașul-port Odesa din Ucraina.

Sursa: Digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *