De ce trebuie să ţinem seama atunci când vorbim în public pentru a fi cât mai convingători?

Principiul de bază al comunicării este simplu: Nu contează ce am vrut să spunem! Important este ce a înţeles partenerul de discuţie! Fără să dispunem de elemente eficiente de Prezentare şi Retorică ne va fi foarte greu să ne facem înţeleşi aşa cum am vrea pentru a reuşi să facem vânzări.
La sfârşitul celui de-al treilea modul European Sales Academy, participanţii au aflat pe de o parte ce deficite au în prezentarea unui discurs şi pe de altă parte au început să devină stăpâni pe calităţile pe care le au.
Au aflat răspunsul la întrebarea: „De ce trebuie să ţinem seama atunci când vorbim în public pentru a fi cât mai convingători?”.
După cum menţiona Aristotel în celebra sa carte, „Rhetorike”, modelul universal al argumentaţiei şi persuasiunii umane lucrează la trei niveluri: Ethos, Logos şi Pathos.
Ethos se referă la credibilitatea vorbitorului şi la capacitatea de a convinge pe baza reputaţiei. Un vorbitor care dobândeşte uşor credibilitate din partea publicului are şanse mai mari de a fi ascultat cu atenţie şi astfel de a convinge. A determina o atitudine deschisă şi chiar încrezătoare din partea publicului poate chiar compensa anumite carenţe în exprimarea unor argumente.
Logos se referă la persuasiunea care decurge din abordarea logică şi argumentată a discuţiei. Raţionamente, dovezi, demonstraţii ştiinţifice, explicaţii, toate sunt intenţionate să modifice concepţia publicului despre un anumit subiect, şi mai departe să influenţeze şi convingerile, şi atitudinile. Claritatea firului gândirii şi varietatea tipurilor de raţionamente şi dovezi sunt esenţiale pentru unii clienţi.
În acelaşi timp, Pathos face apel la emoţiile ascultătorului şi se axează pe determinarea unor reacţii la nivel afectiv. Tot ce ţine de sfera creativă şi sentimentală, de la publicitate la promovare şi de la tradiţie la credinţe acţionează asupra atitudinii înainte de toate cu ajutorul sentimentelor şi mai puţin sau chiar deloc cu ajutorul raţiunii. Iată de ce în pregătirea unui discurs persuasiv trebuie să luăm în calcul toate cele trei elemente de bază: Ethos, Logos şi Pathos.
Un alt aspect al modulului a fost „Push-up” la nivel prezentatoric, participanţii au obţinut abilităţi să-şi stăpânească emoţiile înaintea unui discurs şi au învăţat să intre într-o stare de spirit bună, pe care să o transmită publicului.
Trainerii Aegis susţin că abilitatea de a comunica în public, stăpânirea emoţiilor şi o bună încredere în sine sunt elementele decisive pentru vânzări de succes şi profitabilitatea afacerii.
Sună interesant? Accesează www.aegis.md şi informează-te!