De ce zahărul este mai nociv decât grăsimea. Studiul realizat de oamenii de știință
Glucoza este vitală pentru organism. Ea furnizează energia necesară funcționării tuturor celulelor. Nu e totuna dacă ne luăm glucoza din zahăr și dulciuri sau din amidon și făinoase. Iubim instinctiv zahărul, este cea mai rapidă formă de glucoză. Însă organismul are nevoie de glucide lente, care eliberează energia treptat, timp de câteva ore. E mai sănătos să ne luăm glucoza din pâine, paste, orez, cereale cartofi și leguminoase, decât din zahăr.
Studiul realizat de oamenii de știință
Oamenii de știință au studiat efectul unui regim bogat în grăsimi și în zahăr asupra microbiotei intestinale la șoricei. După numai patru săptămâni de testare, animalele s-au îngrășat, iar la nivel intestinal a scăzut numărul de bacterii benefice și a crescut numărul de bacterii patogene. Dezechilibrul microbiotei scade imunitatea prin dispariția celulelor TH17 cu efect protector. Cât despre grăsimea acumulată la nivelul abdomenului, ea determină rezistență la insulină și prediabet, boli cardiovasculare, ficat steatozic și chiar probleme respiratorii.
Interesant este că șoarecii își revin rapid odată cu eliminarea zahărului din dietă. Chiar dacă regimul alimentar rămâne bogat în grăsimi și are un număr mare de calorii, celulele intestinale TH17 sunt conservate, iar imunitatea nu are de suferit. Zahărul este factorul de risc pentru apariția obezității, diabetului și a tulburărilor metabolice. Acest studiu confirmă legătura dintre alimentație, microbiotă și imunitate.
Zahărul este un aliment adresat plăcerii și conține calorii goale, care se transformă rapid în grăsime de depozit. La nivel intestinal creează un mediu toxic pentru bacteriile benefice de care depinde imunitatea. Microbiota nu iubește zahărul, haideți să ținem cont de asta!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!