Timpul Liber

De la particule radioactive la radiaţii solare

 Chiar dacă posibilele pericole, la care ne-ar putea supune particulele radioactive purtate deasupra întregului glob de norul de la Fukushima, mai sunt un subiect la ordinea zilei, specialiştii moldoveni ne asigură că nu există motive întemeiate pentru îngrijorare. Potrivit lor, norul radioactiv s-a deplasat de pe teritoriul ţării în noaptea de duminică spre luni şi se află la o înălţime mare, astfel încât nu ne mai poate afecta. „Norul care a ajuns la noi conţine particule radioactive neglijabile, care nu prezintă niciun risc. Marţi dimineaţă, conform ultimelor monitorizări, nivelul de radiaţii gama era de două ori mai mic decât limita de avertizare (25μR/h) şi nu prezenta vreun pericol pentru mediu şi sănătatea populaţiei”, ne-a spus ferm Violeta Bălan, şefa Direcţiei centrului monitoring a calităţii aerului atmosferic şi a radioactivităţii mediului din cadrul Serviciului Meteorologic de Stat. În schimb, în zilele ce urmează, riscăm să fim afectaţi de radiaţia solară, al cărei nivel are şanse să se majoreze din cauza subţierii stratului de ozon.

Pericol de radiaţie solară?

Pentru prima dată, fenomenul de subţiere a stratului de ozon din zona arctică a fost detectat de o reţea internaţională de peste 30 de sonde plasate în regiunea Polului Nord. Ultimele măsurători ale Centrului European pentru Mediu arată că gaura de ozon va ajunge în curând deasupra Europei, în peninsula Scandinavă şi în partea de est a continentului european, după care, va pluti şi deasupra României. Asta înseamnă că razele soarelui vor lumina mult mai puternic ca de obicei, respectiv, conform savanţilor moldoveni, ar putea fi o anumită doză de risc şi pentru RM.

Constantin Gudima, colaborator ştiinţific la Institutul de Fizică Aplicată din cadrul AŞM, spune că ozonul acţionează ca un înveliş protector deasupra Pământului şi reţine circa 70 la sută din razele ultraviolete. „Însă, din cauza activităţii omului, a poluării excesive prin arderea combustibilului, cărbunilor etc., stratul se face tot mai subţire, iar ca urmare a proceselor din atmosferă, gaura se deplasează. Partea bună a acestui fenomen e că stratul subţire se deplasează nu vara, ci primăvara, când razele soarelui nu cad perpendicular în zona noastră. „Vara urmările ar fi mult mai periculoase. Dar nu trebuie să uităm că meteorologii ne-au promis în curând zile însorite. Deci ar fi bine să ne protejăm de soare”, conchide Gudima.

Această părere este combătută, însă, de Anatol Tărâţă, coordonatorul Proiectului „Ozon”, care spune că fenomenul „deplasării găurii” e doar un zvon şi că nu a primit nicio avertizare din partea organizaţiilor abilitate. Totuşi, oamenii sunt îndemnaţi să-şi acopere capul, să-şi protejeze ochii şi să evite expunerea prea îndelungată la soare. „Trebuie să ne protejăm aşa, precum o facem când ne ducem la mare, deoarece vorbim de radiaţie solară”, este convins Constantin Gudima.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *