ExterneRăzboi

„Declanșatorul războiului” din Ucraina se află pe front. Kievul oferă recompensă pentru prinderea lui

Igor Ghirkin, fostul comandant al separatiștilor din Donețk, a confirmat că se află pe front în Ucraina, relatează publicația economică rusă Kommersant. Ucraina oferă recompensă pentru prinderea lui pentru activități teroriste, tortură, crimă și încălcarea suveranității statului.

Fostul ministru al apărării din Republica Populară Donețk, Igor Ghirkin, a confirmat că a plecat într-o „operațiune specială”, așa cum Rusia numește conflictul din Ucraina, transmite Hotnews.

Fostul ofițer FSB a scris că se află pe front din 14 octombrie.

„Din 14.10.2022 în armata activă”, a scris Ghirkin pe pagina sa a unei rețele de socializare.

Igor Girkin, cunoscut și sub numele de Strelkov, a fost trimis în prima linie ca adjunct al comandantului de batalion, a declarat propagandistul și jurnalistul de război rus Maksim Fomin, relatează Kyiv Independent, citând Unian.

Ghirkin nu a mai postat nimic pe rețelele de socializare din 10 octombrie, însă soția lui Ghirkin a postat o fotografie cu el în uniformă militară pe 15 octombrie și a adăugat că acesta este bine.

Rob Lee, cercetătorul și analistul militar de la Foreign Policy Research Institute spune, citând un canal rusesc de Telegram, că el ar fi plecat cu o unitate de voluntari ruși.

Direcția principală de informații a ministerului ucrainean al apărării spune că oferă 100.000 de dolari recompensă pentru prinderea lui Igor Ghirkin, transmite Ukrainska Pravda.

„Se știe că unul dintre cei mai cunoscuți teroriști ruși a decis să-și reia implicarea în războiul împotriva statului nostru”, a scris GRU pe canalul său de Telegram, reamintind că Ghirkin a fost ministru al apărării în autointitulata Republică Populară Donețk.

SBU și Procuratura Generală au deschis acum mai multe dosare împotriva lui Ghirkin, un militant naționalist și fost ofițer FSB care a contribuit la lansarea războiului din 2014 în regiunea Donbas, pentru activități teroriste, tortură, crimă și încălcarea suveranității statului, relatează sursa citată.

De altfel, Igor Ghirkin s-a autointitulat „declanșatorul războiului” din Ucraina, potrivit Kommersant.

De asemenea, acesta este căutat la nivel internațional de către Olanda pentru doborârea avionului civil Boeing 777 MH17.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *