Economie

Deprecierea leului față de dolar majorează rata inflației anuale

Banca Națională indică, în raportul asupra inflației faptul că deprecierea valutei naționale în trimestrul față de dolar a majorat rata inflației anuale.

BNM menționează că prețul petrolului s-a diminuat în luna septembrie, cu toate acestea prețul carburanților a fost majorat.

În trimestrul III, 2014, rata anuală a inflației a constituit 5.1 %, fiind cu 0.1 puncte procentuale inferioară celei din trimestrul precedent. Evoluția descendentă a acesteia s-a datorat diminuării presiunilor din partea prețurilor la produsele alimentare.

Rata anuală a inflației de bază s-a accentuat până la valoarea de 5.8 % sub influența deprecierii monedei naționale față de dolarul SUA.

În luna septembrie 2014, moneda națională s-a depreciat cu 11.3 %
față de dolarul SUA și cu 7.8 % față de euro comparativ cu luna septembrie 2013.
Cererea interna modesta a avut în continuare un impact nesemnificativ asupra evoluției prețurilor.

În trimestrul III, 2014 ritmul anual de creștere a prețurilor la produsele alimentare a înregistrat un nivel mediu de 6.2 %, fiind cu 0.7 puncte procentuale inferior celui din trimestrul II,2014.

Deși prețul petrolului de marca Urals pe piața internaționala în trimestrul III, 2014 a atins valoarea medie de 100.8 dolari SUA pentru un baril, ceea ce presupune o micșorare pronunțată (6.5 %) în comparație cu trimestrul II, 2014, în luna septembrie au fost majorate prețurile la carburanți.

În trimestrul III, 2014, ritmul anual de creștere a prețurilor în construcții a constituit 8.2 %, astfel consemnând o majorare de 0.8 puncte procentuale comparativ cu trimestrul II, 2014.

În structura economiei naționale în trimestrul III, 2014, cele mai mari creșteri față de trimestrul III, 2013 au fost înregistrate în următoarele sectoare: transport (9.4 %), comerț și alimentație publică (8.6 %), construcția obiectelor de menire
social-culturală (8.5%) și în construcția de locuințe” (8.2 %)

Sursa: agora.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *