Social

Deputații au ținut un minut de reculegere în memoria victimelor deportărilor staliniste

Deputații au ținut un minut de reculegere în memoria victimelor deportărilor staliniste în debutul ședinței de astăzi a Parlamentului. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a vorbit despre primul val de deportări, de la care s-au împlinit 82 de ani, calificându-l drept o tragedie națională. De asemenea, oficialul a îndemnat cetățenii să vorbească despre pace și să susțină Ucraina.

„Mii de oameni au fost luați cu forța și duși în Siberia și Kazahstan, unde au murit în lagăre de concentrare și au suferit chinuri inimaginabile, fiind despărțiți pentru totdeauna de cei dragi. Cu această ocazie, vreau să vă îndemn încă o dată, dragi cetățeni, să vorbim despre pace, să susținem cum putem vecinii noștri ucraineni, care astăzi trec prin calvaruri care credeam cu toții că țin de trecut. Nu toată lumea a învățat lecția de istorie, dar țara noastră și oamenii ei pledează pentru pace și dreptate, ca să nu mai admită niciodată victime ca cele ale regimului totalitar comunist” a declarat Grosu, scrie Radiomoldova.md.

În noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, zeci de mii de familii au fost ridicate cu forța de NKVD-ul sovietic, urcate în trenuri și deportate în Siberia și Kazahstan. Unii deportați au reușit să se întoarcă acasă, alții însă nu au supraviețuit represiunii.

Numărul celor deportați se ridică la peste 22.000 de persoane. După alte surse, numărul deportaților ar fi fost de 24.360 sau chiar de 30.000 de persoane.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *