Social

Deputatul Radu Marian, cutremurat de moartea lui Valerian, biciclistul de 12 ani spulberat de un automobil. Parlamentarul promite ÎNĂSPRIREA legilor, pentru a preveni pe viitor astfel de accidente tragice

Deputatul PAS, Radu Marian promite că, alături de echipa sa, analizează mai multe soluții suplimentare pentru a proteja bicicliștii în trafic. Astfel, se ia în calcul și înăsprirea legislației, astfel ca pe viitor să fie prevenit accidente groaznice, precum cel în care și-a pierdut viața Valerian, în vârstă de 12 ani.

„Vestea despre biciclistul decedat, după ce a fost lovit de o mașină, a fost una zguduitoare pentru mine. Mai ales pentru că folosesc și eu bicicleta ca să merg la serviciu și să mă deplasez prin oraș. Este greu să găsești acum cuvintele sau acțiunile potrivite, dar este clar că trebuie să facem mai multe acțiuni ca bicicliștii și pietonii să se simtă mai în siguranță. Autoritățile centrale, primăria, șoferii și bicicliștii, toți trebuie să facă aceste acțiuni. În toamnă a fost aprobată o hotărâre de Guvern care reglementează, în premieră, modul în care trebuie să se comporte șoferii atunci când trec pe lângă un biciclist. Dar este evident că informarea despre aceste noi reguli nu e suficientă”, a scris Marian Ziarul Național.

Președintele Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului susține că a discutat astăzi cu reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne despre necesitatea de a accelera informarea despre aceste regulile de comportament a șoferilor în raport cu bicicliști și invers.

„Comunitatea bicicliștilor trebuie să participe și ea la acest efort de informare. Primăria trebuie și ea să fie mai serioasă în atitudinea sa față de bicicliști. Încă n-am văzut vreo pistă de bicicliști în Chișinău construită/amenajată pe lângă carosabil. Împreună cu echipa, am început astăzi să analizez mai multe soluții suplimentare de protecție a bicicliștilor în trafic. O dată ce finalizăm consultările cu specialiștii, voi veni cu noutăți.

Este evident că nicio înăsprire de reguli/legi și nicio campanie de informare nu va putea să-l aducă pe înapoi pe Valerian, dar fiecare din noi poate depune mai mult efort pentru a preveni astfel accidente groaznice pe viitor”, a punctat deputatul.

Vă amintim că unul dintre cei doi băieței, loviți de o mașină pe 21 februarie curent lângă comuna Stăuceni, suburbie a Chișinăului, a decedat vineri, 24 februarie, la spital.

Copiii cu vârste de 12 ani erau campionul şi vicecampionul Republica Moldova la ciclism juniori, a anunțat anterior Federația de Ciclism din Republica Moldova.

Aceștia au fost loviți marți, aproape de ora 17.00, de către o mașină „Opel”, condusă de un șofer în vârstă de 48 de ani.

Ulterior, Valerian a fost transportat la spital fiind în comă și nu și-a mai revenit. Al doilea sportiv s-a ales cu o comoție cerebrală și cu clavicula fracturată.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Soferul vinovat de pus la puscarie pe vre-o 10 ani, ca sa invete lectiile de soferie de la zero! plus sa remunereze durerea parintilor minim vre-o 500.000 de lei!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *