Dicționar de nume. Bejan, Bejenaru
În documentele istorice moldoveneşti şi în cele basarabene Bejan şi Bejana apar cu funcţie de prenume. Între anii 1584 şi 1625, în documentele moldoveneşti Bejan este frecvent atestat, fiind purtat de persoane cu diferite funcţii: slugă domnească, în sfatul domnesc, pârcălab de Roman, de Neamţ, ceaşnic, cămăraş de ocne etc. În documentele basarabene, mai ales în cele lăpuşnene, prenumele Bejan este atestat: la 1660, Bejan Ciocârlan din Găleşti, la 1669 Bejan izbaşa şi Bejenuţ cel mic din Burnăreşti. În alte documente basarabene Bejan apare la 1667, 1706, 1738. La 1724 este atestat prenumele feminin Bejana. În Recensământul Moldovei de la 1774 Bejan apare ca patronim sau nume de familie: Maftei Bejan din satul Molovata. Acestea sunt atestările documentare.
Azi, în republică, numele Bejan este purtat de 3223 de persoane. Mai frecvent este numele Bejenaru, provenit de la verbul a bejeni, variantă a lui băjeni cu sensul de „a-şi părăsi vremelnic casa, provincia sau patria din cauzele indicate mai sus: invaziile duşmane, persecuţiile politice, exploatările boiereşti. Astfel, Bejenaru înseamnă „fugar de pe vremuri”. În documentele moldoveneşti Bejenaru este atestat la 1615: Onilă Bejenarul din ţinutul Vaslui. Tot în Ardeal există numele topic Bejenari. În Recensământul Moldovei de la 1774 Bejenaru nu este atestat ca nume de familie, ci este un determinativ care indică starea socială a persoanei – bejenar „fugar”. În majoritatea satelor din ţinutul Orhei-Lăpuşna sunt atestaţi bejenari, câte unul-doi, iar în unele sate câte șapte-opt. De ex., în Sărăteni: Grigoraş, bejenar, Condre, bejenar, Andrei bejenar, Costandin, bejenar, Parfeni, bejenar, Ioniţă bejenar. În Lalova: Pavăl, Tănasă, Trohin, Ilii, Năstasă, Dumitru – toţi bejenari. În Parcani: Dumitru, Pavăl, Hilip, Pintilei, Toader, Sandu, Sava – toţi bejenari. Câte doi-trei bejenari sunt atestaţi în satele: Mihălaşa, Teleneşti, Târgul Orhei, Sipoteni, Chişinău, Suruceni, Molovata, Ischimăuţi, Lipiceni, Ciohoreni.
Când numele de familie s-a impus pe cale oficială, acest determinativ care iniţial a indicat starea socială a persoanei a devenit nume de familie. De aceea azi, în republică, numele Bejenaru este purtat de 1521 de persoane, iar cu numele Bejenari sunt înscrise 4050 de persoane.
Maria Cosniceanu, doctor în filologie
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!