Moldova

Din Kiev la Chișinău. Tusk se întâlnește pentru a doua oară cu Gaburici

Dimineața Tusk se va întâlni la Reședința de Stat cu președintele Nicolae Timofti, după care va urma un dialog cu președintele Parlamentului, Andrian Candu. La rândul lui, premierul Chiril Gaburici va participa cu înaltul oaspete la ședința Comisiei Guvernamentale pentru Integrare Europeană. Agenda întrevederilor cu înalții oficiali ar trebui să se epuizeze pe la ora 13.00. 

Prima întrevedere Tusk-Gaburici a avut loc în februarie la Bruxelles. Președintele Consiliului Europei a vorbit atunci despre importanța Acordului de Asociere.  

„Pe parcurs, beneficiile totale ale Acordului de Asociere vor fi simţite de poporul moldovean. Am discutat cu premierul Gaburici despre necesitatea intensificării acţiunilor de combatere a corupţiei, de reformare a sistemului judiciar şi de îmbunătăţire a condiţiilor pentru investiţii. Am fost de acord că există lacune esenţiale în sectorul financiar care trebuie abordate urgent", a subliniat acum două luni Donald Tusk.

„Uniunea Europeană va continua să fie alături de Republica Moldova pe parcursul acestui proces, prin oferirea de susţinere financiară şi tehnică", a insistat Tusk.

Înainte să vină în Republica Moldova, Donald Tusk a fost la Kiev unde a luat parte la Sumitul UE-Ucraina, în cadrul căruia s-a discutat despre reforme, conflictul din estul Ucrainei și Parteneriatul Estic. Președintele Consiliului Europei a comemorat de asemenea victimele protestelor de pe Maidan. „Nu este nicio alternativă pentru reforme. UE va sta alături de Ucraina, dar numai Ucraina poate să îndeplinească munca dificilă de reformare”, a precizat Donald Tusk la Kiev. 

Timpul.md (I.M.)

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *