CSI / Rusia

Diplomații ruși expulzați din Norvegia ar fi încercat acțiuni de spionaj. Moscova a anunţat că va răspunde pe măsură

15 diplomaţi ruşi expulzaţi de Norvegia în această săptămână au încercat să recruteze surse, să intercepteze comunicaţiile şi să cumpere tehnologie avansată, a declarat vineri, 14 aprilie, poliţia de securitate norvegiană PST, citată de Reuters.

Adevăraţii angajatori ai diplomaţilor sunt serviciile ruse de informaţii GRU, FSB şi SVR, a spus şeful de contrainformaţii PST Inger Haugland într-o conferinţă de presă.

”Acest lucru scade ameninţarea din partea serviciilor secrete ruseşti în Norvegia prin reducerea permanentă a numărului ofiţerilor de informaţii care operează sub acoperire diplomatică”, a mai declarat Haugland despre expulzări.

Decizia Norvegiei marchează cea mai mare expulzare de diplomaţi ruşi din această ţară şi este cea mai recentă dintr-o serie de astfel de măsuri luate de ţările occidentale de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Moscova.

Rusia a anunţat joi, 13 aprilie, că va răspunde expulzărilor.

Norvegia, membru NATO, are graniţă cu Rusia în Arctica. Ţara şi-a sporit securitatea de la începutul războiului în Ucraina, în special în jurul instalaţiilor sale de petrol şi gaze şi este acum cel mai mare furnizor de gaze al Europei, după scăderea fluxului din Rusia, aminteşte Reuters.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *