Cultură

Discipolul lui Eugen Verbeţchi şi Simion Duja

La „Lăutarii”, Ion Buldumea a lucrat timp de 22 de ani – din 1979 până în 2001.
Născut la Negureni, Teleneşti, Ion a învăţat să cânte la fluier. Acesta a fost instrumentul muzical care, într-un fel, i-a marcat viaţa lui, dar şi a fratelui Anatol (cu care a lucrat la „Lăutarii” timp de şapte ani), precum şi a feciorului său, Dorin.

La început, a fost armonica

Acasă aveau o armonică la care ştia a cânta aproape toată familia: de la Ion, până la sora lui, Ludmila, Dumnezeu s-o ierte, pentru că s-a trecut de timpuriu din viaţă. Un timp, a încercat la trompetă, dar şi la vioară. Vocaţia, însă, i s-a dovedit a fi cea legată de clarinet, instrument muzical pe care l-a mânuit la îndemnul tatălui său, Gheorghe Buldumea, un vestit lăutar de prin părţile Negurenilor. Pe când erau copii, cei doi feciori cântau cu tata la fluier. Împreună, în perioada sovietică, evoluau în cadrul brigăzilor de agitaţie, la nunţi şi cumetrii.

O armă de vânătoare pentru un clarinet

În 1975, Ion Buldumea devine elev la Şcoala de muzică „Ştefan Neaga”. Clarinetul l-a studiat în clasa profesorului Simion Duja, fost discipol al regretatului maestru Eugen Verbeţchi, la care a însuşit instrumentul, mai apoi, la Institutul de Arte „G. Musicescu” din capitală. Între timp, fiind student, a colaborat cu orchestrele de muzică populară „Hora”, „Mărţişor” şi „Tinereţea”. Primul instrument muzical i l-a procurat tatăl său de la muzicianul Simion Bujenco. Acesta din urmă era pasionat de vânătoare. Tatăl lui Ion, care n-avea bani pe atunci, deţinea două arme, una dintre care i-a dat-o, în schimbul unui clarinet, lui Bujenco. A fost vecin, între altele, cu scriitorul Leo Butnaru, care cânta la armonică şi, cu care, de fapt, a participat la mai multe manifestări culturale.

De la „Lăutarii” – în Italia

Cu orchestra lui Nicolae Botgros, Ion Buldumea a înregistrat mai multe piese, prima fiind intitulată „Peste glia-nfloritoare”, multe dintre care se află în Fonoteca de aur a Radiodifuziunii din Chişinău. Un alt moment curios îl constituie faptul că el a fost cel care l-a adus la „Lăutarii” lui Botgros pe reputatul trompetist Valeriu Hanganu. Acestuia i-a consacrat şi o carte, pe care a scris-o în ultimii ani. Imediat după ce şi-a încheiat cariera la „Lăutarii”, Ion Buldumea a semnat contracte cu Asociaţia „Cafe Concert Strauss”, cu care a cutreierat nenumărate plaiuri. În R. Moldova, dar şi în România, a cântat aproape în toate oraşele, în felul acesta, Ion Buldumea devenind cunoscut în lumea întreagă.

Dorul de Dorin…

În afară de Ion, în familia lui mai cântă soţia sa, Ludmila, pianistă, precum şi fiica Madlena, vioristă. Actualmente, ambele se află într-un turneu prin Italia, la fel, cu Asociaţia „Cafe Concert Strauss”. De altfel, fiica Madlena este solistă a Orchestrei simfonice a Filarmonicii Naţionale „S. Lunchevici” din Chişinău. Visul său, însă, a fost ca feciorul Dorin să devină şi el artist. Atunci când la „Telefim-Chişinău” se producea o peliculă despre dinastia Buldumea, Ion a insistat să-l imortalizeze pe bandă şi pe Dorin, cu piesele „Coasa” şi „Alunelul”, interpretate la fluier. Mai târziu, Dorin a studiat clarinetul la Liceul republican de muzică „Ciprian Porumbescu”, în clasa profesorului Ion Negură, după care a urmat studiile şi masteratul la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău, tot la clarinet. Astfel, familia Buldumea ne-a dat trei clarinetişti de valoare.

… Lucrând de mai mulţi ani în Italia, Ion Buldumea a avut ocazia să evolueze cu diferiţi interpreţi consacraţi de pe mapamond. Unul dintre aceştia este violonistul Cristian Pintilie, discipol al lui Ştefan Rufa şi al lui Ion Voicu. Tot acolo a cunoscut mai mulţi artişti din întreaga lume. Fiind liber profesionist, Ion Buldumea continuă să evolueze acolo unde este solicitat – în Italia, Austria, Germania, Argentina sau în alte ţări, precum şi la nunţi, cumetrii sau zile de naştere în R. Moldova. Sunt convins că despre dinastia Buldumea vom mai auzi…  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *