Externe

Discuţii ruso-turce pentru a scoate cerealele din Ucraina prin Marea Neagră

Miercuri, o delegaţie a Ministerului Apărării al Turciei s-a deplasat la Moscova pentru noi discuţii menite să permită exportarea prin Marea Neagră a cerealelor blocate în Ucraina din cauza ofensivei militare ruse, informează AFP şi Reuters cu referire la Agerpres.

„Părţile au discutat probleme legate de securitatea navelor comerciale şi exportul cerealelor din porturile ucrainene, precum şi despre abordări care să asigure siguranţa navigaţiei în Marea Neagră”, a anunţat Ministerul Apărării rus într-un comunicat.

Milioane de tone de grâu sunt blocate în porturile ucrainene din cauza războiului lansat de Rusia împotriva Ucrainei, la 24 februarie, ceea ce ar putea genera o criză alimentară mondială.

Ankara, care încearcă să menţină bune relaţii cu Moscova şi Kiev, a propus să ajute la organizarea transportului de cereale, în baza unui plan al ONU ce implică Rusia şi Ucraina.

Moscova afirmă că nu împiedică ieşirea de nave comerciale şi acuză Ucraina că a paralizat transportul maritim prin minarea apelor de lângă porturile sale.

La rândul său, Kievul se teme de un atac maritim al Rusiei asupra coastei ucrainene de la Marea Neagră, în condiţiile în care rușii ocupă deja o mare parte din sudul Ucrainei, inclusiv toată coasta Mării Azov.

De asemenea, Ucraina acuză Rusia că şi-a însuşit recoltele din teritoriile ocupate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.