Actualitate

Discuțiile dintre R. Moldova și Rusia despre depozitul de muniții de la Cobasna: „Există înțelegerea ca statutul depozitului să fie schimbat”

Discuțiile dintre autoritățile Republicii Moldova și cele ale Federației Ruse cu privire la soarta depozitului de muniții de la Cobasna au fost puse pe pauză, după declanșarea războiului din Ucraina. Despre acest lucru a anunțat Valeriu Mija, secretar de Stat la ministerul Apărării, pentru Europa Liberă. Totodată, oficialul a precizat că există însă, înțelegerea de a schimba statutul depozitului, transmte Realitatea.md.

„Ministerul Apărării al Federației Ruse a apelat la autoritățile Republicii Moldova în 2019-2020 pe acest subiect. Cred că, COVID-19 a extins perioada de coordonare. Am avut anumite consultări în formatul ministerului de Externe, ministerului de Externe al Federației Ruse, s-a comunicat mai mult prin scrisori și prin oficiul atașatului militar al Federației Ruse la Chișinău. Există înțelegerea ca statutul depozitului să fie schimbat, se referă la muniții. Pentru că majoritatea munițiilor au deja 30 de ani de păstrare, 80%-90% sunt depășite. Adică ele nu pot fi funcționale, mai mult, unele din ele nu pot fi transportate, căci poate reprezenta risc. Acțiunile din 24 februarie au stopat procesul, dar există înțelegerea, ca atunci când războiul va lua sfârșit, acest subiect va fi pus la discuții. Nu există decizie politică”, a declarat Mija.

Menționăm că depozitul de la Cobasna este cel mai mare depozit militar din Europa de Est și se află la doar 120 de km de Chișinău. Depozitul a fost înființat în 1949, fiind stocate o mare parte a munițiilor după retragerea trupelor sovietice din fosta RDG, Cehoslovacia și alte țări ale lagărului socialist. În perioada 2001-2004, Misiunea OSCE a asistat și monitorizat distrugerea și scoaterea din Republica Moldova, de către Federația Rusă, a 456 de echipamente militare, inclusiv tancuri și tunuri grele, precum și alte 242 de echipamente. De asemenea, a asistat și monitorizat la scoaterea a 22 de mii de tone de muniție din depozitul de la Cobasna. Se stimează că în prezent, la depozitul de la Cobasna sunt aproximativ 20 de mii de tone de muniții.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *