Opinii și Editoriale

Doar cultură de porumb (I)

Un arheolog se gândește la vestigiile materiale și spirituale cu ajutorul cărora se reconstituie viața unei comunități din trecut. Pentru etnologi cultura e suma activităților unui grup social, transmise prin educație.

Din păcate doar cultura de porumb pare să stea în picioare în zilele de astăzi. Ceea ce mass-media ne propune la capitolul oameni de cultură e de multe ori discutabil. Există un amalgam între oamenii cu adevărat valoroși și cei fabricați cu ajutorul banilor sau a „pilelor". E destul de penibil că oamenii nu mai pot avea criterii clare de selecție. Dacă un simplu om vrea să se conducă după reperele oamenilor de cultură, trebuie mai întâi să ajungă el un intelectual serios ca să poată face o selecție.

La această situație s-a ajuns în special prin fabricarea și manipularea premiilor. Cu atât mai mult cu cât unele dintre ele sunt girate de instituțiile importante de cultură. Iar la acest capitol Moldova e campioană. Luați listele premiilor date, de la Minister până la Uniunile de Creație, veți vedea același amalgam. Un mare pictor premiat împreună cu un vânzător de mărțișoare. O „vedetă" autohtonă care se bâțâie în PMAN lângă un Eugen Doga și așa mai departe.

Pentru că de cele mai multe ori chiar cei care acordă premiile au pierdut criteriile de evaluare. Apoi se merge bine cu nepotismul în toate domeniile, deci nici cultura nu face excepție. Poate mi-a scăpat mie, dar în Moldova o carte de istorie face mai puțină vâlvă decât una de bucate, o prezentare de modă e mai vizibilă la știri decât o expoziție de artă plastică.

E drept că dacă ne uităm la politică lucrurile stau la fel, deci e logic cumva că într-o țară cuprinsă de haos politic, nesiguranța și falsa valorizare să cuprindă toate domeniile. Însă ar trebui să știm că acolo unde se pierde cultura, se pierde și civilizația. Și în acest caz situația e dramatică. Dar cum altfel să fie când funcțiile cheie sunt distribuite politic? Cum altfel să fie în Moldova când un intelectual ca Emilian Galaicu-Păun e doar un redactor?

Ce va fi pe mai departe? Nu știu. Dar cu siguranță în Moldova totul e anapoda.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *