(DOC) Firmele afiliate lui Șor au întors toate creditele de la BEM

Companiile afiliate liderului Partidului Politic „ȘOR”, deputatului Ilan Șor au întors toate creditele contractate la Banca de Economii și celelalte instituții bancare implicate în așa-numitul „furtul miliardului”, încă până la preluarea administrației acestora de către Banca Națională. În spațiul public au fost difuzate copiile mai multor documente oficiale, inclusiv extrase din procese verbale, acte ale Procuraturii, etc, care demonstrează că credite de peste 12 miliarde de lei au fost întoarse în totalitate, inclusiv cu dobândă.
Din documentele care s-au strecurat în spațiul public reiese că patru companii – VOXIMAR-COM SRL, DRACARD SRL, CARITAS SRL și PROVOLIROM SRL au beneficiat în totalitate de credite de aproximativ 12,1 miliarde de lei.
Aceleași documente demonstrează că respectivele companii au achitat creditele contractate până la 27 noiembrie 2014, ba mai mult, au achitat și dobânda. Cel puțin așa reiese dintr-un document semnat de administratorul special al Băncii de Economii din acea perioadă, desemnat de Banca Națională, Grigorii Olaru. Astfel, potrivit documentului respectiv, cele patru companii „au beneficiat de credite în valoare de aproximativ 12,1 miliarde de lei” iar „suma restituirii” constituie „în diferite valute” peste 13,1 miliarde de lei. De unde reiese că cele patru companii au întors nu doar creditele, dar și dobânda, care constituie o sumă destul de relevantă – circa un miliard de lei.
De asemenea, sunt publicate informații dintr-un proces verbal semnat de un ofițer de urmărire penală din cadrul CNA în care, la fel, se face referire la returnarea creditelor.
Totodată, sunt prezentate și extrase din documente ce par a fi registre contabile din care reiese că firmele VOXIMAR-COM SRL, DRACARD SRL, CARITAS SRL și PROVOLIROM SRL au întors creditele contractate până cel târziu la 27 noiembrie 2014.
Informațiile apărute în spațiul public par să confirme declarațiile recente ale fostului președinte al Consiliului de administrație al Băncii de Economii și unul din proprietarii Unibank și Băncii Sociale că toate creditele pe care le-au contractat companiile sale și ale apropiaților săi au fost returnate.
Ilan Șor a declarat într-o conferință de presă că, de fapt, schema fraudei bancare a fost pusă la cale de controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, care a fost și principalul beneficiar, iar principalii executori au fost reprezentanți ai Băncii de Economii, în special fostul viceguvernator Emma Tăbârță și un șef de departament, Ion Ropot. Potrivit lui Șor, Banca Națională, abuziv a cerut acordarea creditului de urgență de 13,3 miliarde de lei celor trei bănci, deși acesta nu fusese solicitat. Ulterior, BNM a îndepărtat conducerea băncilor și a impus administrație specială, iar banii au fost repartizați conform unor principii netransparente și dubioase, în mare parte ajungând la companii deținute de Platon.
Ilan Șor a propus și o soluție care ar asigura întoarcerea banilor furați, care ar presupune reluarea activității băncilor. Autoritățile nu au comentat deocamdată aceste declarații, dar chiar a doua zi după conferința lui Ilan Șor, Procuratura anticorupție a descins la BNM, iar mai mulți foști și actuali conducători ai instituției, inclusiv, se pare Emma Tăbârță au fost reținuți, fiind „bănuți de participare la escrocherie și spălare de bani, ambele infracțiuni comise în proporții deosebit de mari”, potrivit Procuraturii.