Social

DOC. Guvernul urmează să aprobe programul național pentru studierea limbii române de către minoritățile etnice

Guvernul urmează să aprobe programul național privind învățarea limbii române de către minorități. Astfel, conform documentului, inițiativa își propune să ofere oportunități de educație lingvistică persoanelor de alte etnicii, inclusiv copiilor refugiați, indiferent de naționalitate, religie, sex, statut social sau capacități psihomotorii, transmite Realitatea.md.

În proiecte se arată că inițiativa urmează să favorizeze dezvoltarea atitudinilor de a gestiona în mod responsabil schimbările constante în societate și economie. Programul este planificat pentru anii 2023-2025.

Inițiativa îți propune dezvoltarea cadrului legal, normativ și de politici lingvistice, sporirea calității învățării, asigurarea didactică a procesului, pregătirea resurselor umane, asigurarea condițiilor necesare pentru studierea limbii. În urma implementării programului, ar urma creșterea substanțială a numărului de tineri și adulți care au dobândit competențe lingvistice în limba română, accesul egal al persoanelor alolingve la toate nivelurile de învățământ și formare profesională și crearea unui mediu favorabil de învățare a limbii române.

Pentru program se vor aloca 30 de milioane de lei. Banii vor fi acoperiți din bugetul de stat, iar Ministerul Educației caută și parteneri, pentru a acoperi acțiunile necesare.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *