DOC. Președinta PE, Roberta Metsola, scrisoare către Maia Sandu: „Vom continua să oferim sprijin financiar și politic, vom consolida reziliența țării dumneavoastră în ceea ce privește securitatea și combaterea campaniilor de propagandă și dezinformare alimentate de Rusia”
Parlamentul European (PE) este solidar cu Republica Moldova și va susține conducerea proeuropeană a republicii noastre, sunt asigurările date de Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, prin intermediul unei scrisori deschise, adresate marți, 14 februarie, șefei statului Maia Sandu.
„În numele Parlamentului European, doresc să-mi exprim solidaritatea neclintită cu Republica Moldova și încrederea noastră în conducerea proeuropeană a Moldovei. Suntem perfect conștienți de situația internă dificilă și de contextul geopolitic cu care se confruntă republica dumneavoastră, intensificate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Fiți siguri că Parlamentul European va rămâne alături de Republica Moldova pe drumul său spre aderarea la Uniunea Europeană. Vom continua să oferim sprijin financiar și politic și vom colabora cu dumneavoastră pentru a consolida reziliența țării dumneavoastră în ceea ce privește securitatea, aprovizionarea cu energie și combaterea campaniilor de propagandă și dezinformare alimentate de Rusia”, se arată în scrisoarea semnată de Roberta Metsola, relatează Ziarul Național.
În aceiași scrisoare, președinta PE a lăudat „modul de conducere și curajul în realizarea reformelor-cheie în R. Moldova”.
„Locul Republicii Moldova este alături de noi, în familia europeană. Sper să ne întâlnim curând”, își încheie scrisoarea oficialul european.
Scrisoarea președintei Parlamentului European a fost adresată la o zi după ce președinta Maia Sandu a dezvăluit planurile Federației Ruse de a destabiliza situația din Republica Moldova.
„Planul Rusiei de a întreprinde acțiuni subversive pe teritoriul statului nostru nu este unul nou. Tentative de destabilizare a situației și de subminare a statului au existat și în toamna anului trecut, dar ele nu și-au atins obiectivul, datorită intervențiilor prompte ale instituțiilor noastre de securitate și de asigurare a ordinii publice. În perioada octombrie – decembrie 2022, Poliția și Serviciul de Informații și Securitate (SIS) au intervenit în mai multe cazuri de organizare a elementelor criminale și au oprit tentativele de violență. În toamnă, accentul s-a pus pe criza energetică ce trebuia să provoace nemulțumiri majore în rândul populației și să conducă la proteste violente. Planul pentru perioada următoare presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici. Prin acțiuni violente, mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții, ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău. Documentele recepționate de la partenerii noștri ucraineni demonstrează o bună documentare a locațiilor și aspectelor logistice pentru organizarea acestor activități subversive. De asemenea, planul presupune folosirea persoanelor din afara republicii pentru acțiunile cu caracter violent”, a dezvăluit luni, 13 februarie, președinta Maia Sandu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!