Social

DOC. Primarul de Bălți, Nicolae Grigorișin, scapă de sancțiuni. Ce au decis inspectorii ANI

Primarul municipiului Bălți, Nicolae Grigorișin, și-a acordat un ajutor material, „astfel, a admis un conflict de interese”. Este conținutul sesizării transmisă de oficiul teritorial al Cancelariei de Stat la Autoritatea Națională de Integritate (ANI).

După verificarea prealabilă, inspectorul de integritate nu a constatat o bănuiala rezonabilă de admitere a unui conflict de interese din partea lui Nicolai Grigorișin, transmite Știri.md cu referire la Anticorupție.

De la începutul acestui an și până în prezent, 134 de angajați ai primăriei Bălți au beneficiat de ajutor material în baza Contractului Colectiv de Muncă din 11.12.2020. În baza aceluiași contract, și Grigorișin ar fi semnat dispoziția pe numele său, pentru a beneficia de ajutor material în mărimea unui salariu de bază, pentru 2023.

Deși inspectorul a admis preliminar că s-ar atesta un conflict de interese, și anume al interesului material, presupunerile nu s-au adeverit în cazul lui Grigorișin, întrucât nu ar fi beneficiat de un ajutor material mai mare decât al celorlalți colegi de la primărie. 

„În asemenea circumstanță, lipsa elementelor de bază indicate supra, per ansamblu desființează admiterea conflictului de interese din partea dlui Nicolai Grigorișin. Principiul legalității, statuează că autoritățile publice trebuie să acționeze în conformitate cu legea și alte acte normative, iar exercitarea atribuțiilor legale nu poate fi contrară scopului pentru care acestea au fost reglementate. Totuși, urmează a fi indicat că, atunci cînd decizia administrativă nu respectă ”limitele”, ca exemplu, acordarea pentru sine a unui ajutor material de zece ori mai mare decît celorlalți angajați, intervine depășirea atribuțiilor de serviciu/ excesul de putere, motiv pentru care urmează a fi sesizate organele de resort, pentru stabilirea existenței componenței de contravenție/ infracțiune”, se arată în actul de refuz de inițiere a controlului.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *