Editorial

Dodon – pe cai mari și strâmbi

Petreceri în colhoz, asta face! Că doar nu va crea burse de cercetare în Europa! Nici nu va plăti burse și rezidențe pentru artiști (plastici și vizuali, nu cântăreți!), scriitori și traducători. Nu, președintele tractoriștilor și sudorilor, după cum el însuși recomanda părinților să își crească odraslele, face discotecă pentru tinerii absolvenți. Ar fi interesant să vedem diplomele absolvenților care au chiuit în PMAN.

Igor Dodon știe și face campanie ieftină, care prinde la mulțime, cu atât se ocupă el. Asta e treaba lui: să convingă lumea și să se închine la Moscova. În rest, care cultură? Cheltuielile calculate cu aproximație de mai mulți jurnaliști din R. Moldova, pentru cheful din centru, depășesc suma de 130.000 de euro. Bani care, de exemplu, ar fi putut merge la salariile profesorilor.

După spusele celor de la kankan.md doar Ekaterina Varnava a încasat aproximativ 15.000 euro, adică de trei ori mai mulți bani decât are Premiul Național. Și cu totul incredibil e că o astfel de risipă, în loc să fie taxată de cetățeni, e aplaudată și aduce capital politic. Pare incredibil că gândim ca acum 2000 de ani când cetățenii Romei erau duși de nas cu circ și pâine. Diferența e că astăzi avem doar circul.

Poate că e adevărată și vorba: după faptă și răsplată. Ne luăm răsplata pentru alegerea făcută. Nu un trai mai bun, ci praf în ochi și bani pentru cântăreți. Ceea ce e și normal, doar și în campania electorală, tot cu concertele și-a momit Igor Dodon alegătorii. Atunci ce să așteptăm? Campania lui includea: poze cu Putin, iar azi avem din belșug; concertele pe care le-a păstrat și azi și amenințări la adresa unioniștilor. Cam ce am văzut atunci avem și acum. Bravo nouă.

În contrapunct cu circul și concertul, Platforma DA promite susținerea oricăror proteste din partea bugetarilor. Ei vor să arate că înțeleg doleanțele medicilor. Și ale profesorilor. Da, ne merge rău, e nevoie de proteste, deci și de susținere. Dar oare uităm atât de repede? Oare nu vorbim de aceeași platformă care punea „batista pe țambal” în parcursul european alături de Igor Dodon și căruia i-au înmânat microfonul pe scena protestelor din anii precedenți?

Ei au mers atunci pe zicala: „mă fac frate și cu d*acul până trec puntea”. Doar că n-au trecut puntea, au rămas suspendați, însă nu înainte de acreditarea actualului președinte.

Și acum locuri de muncă pentru tinerii absolvenți nu avem. Așa că n-au decât să își ia diplomele și să plece pe șantiere în afara țării. Cel puțin președintele, chiar dacă nu le dă de lucru, îi conduce la gară cu lăutarii. Le pune muzică în PMAN și le urează drum bun. N-ai ce-i face, țara acum – se pare – are nevoie doar de sudori și tractoriști.

PS. Plecăciuni și admirație pentru tinerii absolvenți care au refuzat diploma din mâna președintelui la „circul” de absolvire.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *