Dodon se teme că Maia Sandu ar putea să nu propună vreun candidat la funcția de premier și o acuză deja de uzurparea puterii

Igor Dodon spune că socialiștii ar putea vota un guvern de tranziție, propus de Maia Sandu, pentru ca până la scrutin țara să nu rămână fără guvernare.
Totodată, Igor Dodon a declarat că Maia Sandu este obligată prin Constituție să propună un candidat la funcția de prim-ministru, altfel va fi uzurpare de stat.
“Joaca de-a struțul, să vâre capul în nisip și să spună că nu mă interesează nimic, numai anticipatele… dar cine va conduce țara până la anticipate? Lucrează! Noi o să-ți dăm o mână de ajutor”, a mai spus vloggerul Dodon.
Ce spune Constituția
Articolul 85. Dizolvarea Parlamentului
(1) În cazul imposibilităţii formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, Preşedintele Republicii Moldova, după consultarea fracţiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul.
(2) Parlamentul poate fi dizolvat, dacă nu a acceptat votul de încredere pentru formarea Guvernului, în termen de 45 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.
Articolul 2. Suveranitatea şi puterea de stat
(2) Nici o persoană particulară, nici o parte din popor, nici un grup social, nici un partid politic sau o altă formaţiune obştească nu poate exercita puterea de stat în nume propriu. Uzurparea puterii de stat constituie cea mai gravă crimă împotriva poporului.
După cum rezulta din Articolul 2, aliniat 2, Președintele Republicii Moldova nu poate uzurpa puterea de stat, doar o persoană particulară, o parte din popor, un grup social, un partidul politic sau o formațiune obștească ar putea încălca acest articol al Constituției, .
Prin urmare, cea mai simplă cale spre anticipate este ca Maia Sandu să constate că în Parlament nu există o majoritate formalizată care ar fi capabilă să susțină un program de guvernare și peste 3 luni să dizolve acest parlament. Dacă Dodon dorește un „guvern de tranziție”, atunci va trebui să semneze o alianță cu Partidul Șor și să propună un candidat la funcția de premier, chiar și în așa caz Maia Sandu poate respinge acea candidatură.
Alexandru Tănase: Maia Sandu poate respinge candidatul unei majoritati formalizate
Din punctul de vedere al prevederilor constituționale, lucrurile sunt cât se poate de simple. Există acel termen de 45 de zile, în care urmează să fie constituită o majoritate parlamentară, această majoritate urmează să fie formalizată, această majoritate formalizată urmează să desemneze un premier, pe care să-l propună președintelui Republicii Moldova, iar președintele are la dispoziție două posibilități: fie să accepte acel premier care este propus de majoritate, fie să-l respingă o singură dată, motivat, iar în cazul în care majoritatea constituită va decide să insiste pe aceeași candidatură, președintele va fi obligat să îl desemneze.
Situația este de asemenea natură încât acest mecanism nu are un mecanism adițional care ar asigura implementarea lui, președintele republicii, de facto, va putea să respingă și a doua candidatură, deoarece nu există nici o sancțiune sau nici un mecanism care ar asigura, într-un fel, obligarea acestuia să execute ca și obligație constituțională. În mod normal, sigur că președintele ar trebui să țină cont de voința majorității parlamentare, dar în situația politică în care suntem noi astăzi, acest lucru nu știu cât de probabil este.”