Politică

Dodon tot mai aproape de pușcărie. Pro-rusul riscă un dosar penal pentru destabilizarea situației

Igor Dodon, vizat în două dosare penale, va fi investigat și pentru răspândirea informațiilor false în spațiul public.

Într-un mesaj pe facebook, Dodon a scris că „PAS pregătește mobilizarea cetățenilor și are intenția să se implice în acțiuni militare pe Nistru, la cererea și cu susținerea aliaților externi ai Maiei Sandu”. Drept replică, reprezentanții Administrației Prezidențiale și Ministerului Apărării au negat cele scrise, precizând că este un fals.

În mesajul publicat, Dodon scrie că sunt mulți actori străini interesați de un conflict în regiunea transnistreană, pentru a crea un nou focar, separat de luptele care se dau acum în Ucraina.

„Miza unora dintre acești actori este să transforme Republica Moldova în parte activă a confruntării militare cu forțele rusești, ca apoi Chișinăul să justifice intervenția „prietenească” a unor trupe NATO din România și din alte țări occidentale, care vor trece Prutul”, menționează acesta.

Drept răspuns, Președinția a anunțat că cele anunțate reprezuntă un fals.

„Totul, din disperarea că va trebui să răspundă pentru fărădelegile comise. Frica de închisoare îi face pe foștii actori politici să susțină tot mai deschis războiul din Ucraina, iar pentru a se salva, ei sunt gata să sacrifice pacea și propria țară intereselor rusești”, precizează Președinția.

La fel, informația a fost negată și de reprezentanții Ministerului Apărării, potrivit cărora „nu poate fi vorba despre o eventuală mobilizare în Republica Moldova”.

„Ce ține de mobilizare, rugăm cetățenii să se informeze de pe canalele oficiale. De la începutul săptămânii am dezmințit de nenumărate ori toate fake-urile, care au apărut în mediul online”, a menționat purtătorul de cuvânt al MA, Ala Diaconu.

În acest sens, șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a declarat pentru JurnalTV că Poliția s-a autosesizat și cercetează acțiunile lui Igor Dodon.

„Cu referire la postarea, care a apărut în spațiul public, prin care se declară despre anumite intenții și destabilizări, cu referire la acțiunile instituțiilor de forță. Nu corespunde adevărului. S-au autosesizat colegii mei de la Inspectoratul Național de Investigații și ulterior vor merge la Procuratura pentru a informa și solicita examinarea acestor acțiuni”, a spus el.

Amintim că Dodon este învinuit de faptul că, deținând funcția de prim-viceprim-ministru, ministru al economiei și comerțului, în perioada lunii mai 2008, a semnat avizul care a favorizat încheierea de către directorul general al SA „Energocom” cu o companie străină din Ungaria, a unui contract privind procurarea energiei electrice pentru Republica Moldova, în volum de 2 320 000 000 kw/h, pentru perioada lunilor mai 2008 – iunie 2009, contrar prevederilor legale ce viza la acel moment activitatea autorității publice centrale de administrare a energeticii în persoana Ministerului Economiei și Comerțului și în special atribuțiile funcționale al Ministrului Economiei și Comerțului.

Astfel, potrivit prevederilor contractului încheiat cu compania străină prețul energiei electrice  pentru perioada lunilor mai-septembrie 2008 inclusiv, a constituit 0,053 dolari SUA pentru 1 kw/h, și respectiv de 0,058 dolari SUA pentru 1 kw/h pentru energia electrică livrată în perioada de timp cuprinsă între lunile octombrie 2008 – iunie 2009 inclusiv, deși SA „Energocom” avea deja negociate și încheiate două contracte de furnizare a energiei electrice la un preț mai ieftin cu 29%. Urmare a acțiunilor nominalizate, statului în persoana SA „Energocom” i-au fost cauzate daune în proporții deosebit de mari în valoare de  11 927 173 dolari SUA, echivalentul a 123 957 916 lei, mijloace bănești care au fost transferate ulterior pe conturile unor companii off-shore.

De menționat că în gestiunea Procuraturii Anticorupție rămân în investigare, la etapa de urmărire penală alte trei episoade privind învinuirea lui Igor Dodon de săvârșirea infracțiunilor de îmbogățire ilicită, încălcarea modului de gestionare a mijloacelor financiare ale partidelor politice sau ale fondurilor electorale, dar și de trădare de Patrie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


1 comentariu

  1. Mie chiar imi pare rau de presedintele Dodon. S-a simtit si dumnealui bine cand asmutea moldovenii impotriva Romaniei. Adica frate contra frate. Acesta este cel mai bun exemplu de mancurt – este in stare sa vanda si pe masa pentru bani si influenta. Din pacate R. Moldova este plina de astfel de specimene!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *