ActualitateExterne

Doi cetățeni britanici și un marocan capturați de ruși în Ucraina au apărut într-un tribunal al rebelilor proruși din Donețk

Doi cetățeni britanici și un marocan capturați de ocupanții ruși in Ucraina au apărut într-un tribunal din teritoriul ocupat de rebelii proruși din regiunea Donețk, informează BBC.

Aiden Aslin, Shaun Pinner și Saaudun Brahim sunt ținuți prizonieri în așa-numita Republică Populară Donețk (RPD). Aceștia sunt acuzați că ar fi activat ca mercenari în Ucraina, cu toate că familiile britanicilor spun că aceștia fac parte din armata ucraineană și că trăiesc în Ucraina din 2018.

Există temeri că tribunalul, care nu are recunoaștere internațională, ar putea să îi condamne la moarte. Cei trei prizonieri au fost văzuți cel mai recent într-o filmare din interiorul tribunalului din Donețk. Aslin și Pinner au spus doar că știu care sunt acuzațiile ce le-au fost aduse și că acceptă ca procedurile juridice să continue în absența martorilor.

Amândoi păreau capabili să stea în picioare fără susținere și erau conștienți unde se află. Prizonierii au fost acuzați și de preluarea violentă a puterii și de faptul că au fost instruiți să comită acte teroriste.

Denis Pușilin a spus că prizonierii vor fi condamnați de curtea supremă de justiție a regiunii separatiste, potrivit Interfax.

Familia lui Aslin a spus că „este un moment foarte delicat și emoțional pentru familia noastră și am vrea să vă mulțumim pentru că ne-ați sprijinit. Colaborăm în acest moment cu guvernul ucrainean și cu Ministerul de Externe pentru a încerca să îl aducem pe Aiden acasă.”

Amintim că peste 1.000 de soldați ucraineni care s-au predat în orașul port Mariupol au fost transferați în Rusia pentru investigații, potrivit unei surse din poliția rusă.

Sursa: Digi24.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.