CSI / Rusia

Doi înalți ofțeri ruși, interceptați când îi critică pe Putin și Șoigu: „Un profan incompetent, un măscărici”

Serviciile secrete ucrainene au interceptat doi înalți ofițeri ai armatei ruse în timp ce îi criticau, într-un dialog plin de înjurături, pe Vladimir Putin și ministrul său al apărării, Serghei Șoigu, dar și strategia lor în Ucraina, scrie Daily Mail, care preia interceptarea publicată de Radio Svoboda. Putin este învinuit că nu a atacat parlamentul ucrainean și alte puncte-cheie ale puterii de la Kiev, în timp ce Șoigu este criticat pentru incompetență militară.

Cei doi ofițeri sunt coloneii Maxim Vlasov, 42 de ani, și Vitali Kovtun, 47 de ani, potrivit sursei citate.

Kovtun exprimă furia mai multor ofițeri de rang înalt din Rusia, nemulțumiți că Putin nu a ordonat un atac cu rachete asupra unor ținte care reprezintă puterea de la Kiev, inclusiv clădirea parlamentului, Rada Supremă.

„Trebuia să trimită naibii o rachetă la Kiev, care să lovească Rada Supremă”, a spus colonelul Kotvun în convorbirea interceptată. „De ce n-a lansat? De ce? Nu înțeleg, nenorocitul de Putin!”

„Lovește Kievul, lovește centrul orașului, Rada Supremă și clădirea guvernului. Probabil că nu mai e nimeni important acolo, dar clădirile vor fi distruse și va vedea toată lumea”, a continuat acesta.

La rândul său, colonelul Vlasov a spus despre Serghei Șoigu că este „un profan incompetent… un măscărici”.

El s-a plâns că soldații ruși erau plătiți cu doar 30.000 de ruble pe lună (mai puțin de 450 de euro) la începutul războiului.

„De unde naiba să-i recrutezi?”, s-a revoltat ofițerul.

Șoigu este învinuit și pentru că s-a înconjurat cu ofițeri din cadrul Ministerului pentru Situații de Urgență, pe care l-a condus înainte.

„El nu a lucrat deloc în armată”, s-a revoltat Vlasov.

Nici temutul general Alexander Dvornikov nu a scăpat de criticile lor. Măcelarul din Siria este un „idiot legendar” în opinia celor doi ofițeri.

„De ce nu ne răzbunăm?”

Momentul exact al interceptării nu se cunoaște, dar dialogul celor doi ofițeri a avut loc după scufundarea crucișătorului Moskva, pe 14 aprilie, eveniment despre pe care cei doi îl pomenesc în discuția lor.

„Au distrus crucișătorul, l-au scufundat, de ce nu ne răzbunăm? Bombardează Kievul! Dar nu, n-au făcut-o. Și ce ne spune asta? Că nu le pasă de noi”, a spus colonelul Kotvun.

„Trebuie să fii un mare nenorocit să nu ripostezi la bombardarea satelor noastre. În momentul în care ne-au bombardat satele, trebuia să răspundem, o rachetă să fie lansată”, a mai spus Kotvun.

De asemenea, cei doi au mai vorbit și despre nivelul pierderilor de vieți omenești, pe care l-au comparat cu cel din războiul dintre Uniunea Sovietică și Finlanda, în 1939-1940, când URSS a pierdut 126.875 de oameni în trei luni și jumătate.

Jurnaliștii de la Radio Svoboda (Radio Liberty, redacția rusă a Radio Europa Liberă) au încercat să ia legătura cu cei doi ofițeri. Ei i-au redat colonelului Kovtun fragmente din convorbire, în special cele în care l-a atacat pe Serghei Șoigu.

„Nu-mi pasă, vă fac plângere la FSB (serviciul de informații interne al Rusiei, fostul KGB – n.r.) și aia e”, a răspuns colonelul Kovtun. Colonelul Vlasov a refuzat să comenteze pe marginea interceptării.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *