Domn’ președinte, nu călcați în picioare valorile poporului român
Într-un comunicat transmis de serviciul de presă al președintelui se anunța că: „pe data de 15 ianuarie, Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, împreună cu consilierii prezidențiali va depune flori la bustul poetului Mihai Eminescu, cu prilejul împlinirii a 127 de ani de la trecerea în eternitate a poetului”.
În primul rând, domnule președinte, duminică, 15 ianuarie 2017, se împlinesc 167 de ani de nașterea poetului Mihai Eminescu. Cât despre trecerea în neființă a poetului, aceasta a avut loc pe 15 iunie, iar anul acesta se vor împlini 128 de ani de la această pierdere. Îmi pare foarte rău că președintele statului nu se interesează măcar de marile evenimente care sunt pe agenda sa.
Necunoașterea datelor de naștere sau decesul unui mare poet român, este o rușine, mai ales pentru un conducător de stat, unde locuiesc români într-un număr mare. Mai mult ca atât, mâine vom celebra Ziua Culturii Naționale, o dată deosebită care bucură întregul popor român, exact în ziua când s-a născut Luceafărul nostru.
Or, poate prin faptul că urmează să depuneți flori la bustul poetului român, care de altfel a vorbit și a scris în limba română, recunoașteți că vorbiți/vorbim aceeași limbă. Domnule președinte, nu este atât de greu să recunoașteți că vorbiți limba română! Mai mult ca atât, copii Dvs. studiază la un liceu român unde se învață în limba română. Sunt sigură că au citit poezii de-ale lui Eminescu.
Poate ați semnat cumva un decret prin care ați anulat certificat de naștere al lui Eminescu?
Eminescu supunea unei critici vehemente pe toţi acei care sunt datori de a se îngriji de destinul limbii. Ce ar spune acum poetul despre un președinte de stat, de altfel, care vorbește în limba română, o ignoră și nu o recunoaște!
Vreau să reamintesc cât de bine a reușit poetul să scoată în relief valoarea limbii prin textele lăsate pentru acele uscături ca președintele RM. „Da, de la Roma venim, din Dacia Traiană! Se cam ştersese diplomă noastră de nobleţă: limba însă am transcris-o din buchile noastre gheboşite de bătrâneţe în literele de aur ale limbilor surori. Cam degenerase arborele nostru genealogic cu câte o codiţă străină, dar îl vom curăţi de toate uscăturile”, a scris poetul Eminescu.
Domnule, Dodon, ați declarat de nenumărate ori că sunteți moldovean și vorbiți limba moldovenească. Chiar dacă este așa, vă rog, domn’ președinte, nu călcați în picioare valorile românilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!