Actualitate

Donald Trump a declarat sâmbătă că este dispus în mod „absolut” să discute la telefon cu liderul Coreei de Nord

Coreea de Nord a acceptat vineri să organizeze discuţii oficiale cu Sudul săptămâna viitoare, fiind prima data de mai bine de doi ani când cele două state vor avea o întâlnire oficială. Anunţul a venit la câteva ore după vestea că Washington-ul şi Seul-ul au amânat pentru mai târziu exerciţiile militare programate anterior.

Aflat la retragerea prezidenţială din Camp David, Maryland, Trump a răspuns la întrebările reporterilor şi şi-a exprimat dorinţa de a vorbi cu Kim Jong-un, dar nu fără condiţii prealabile.

„Absolut, aş face asta. Nu am nicio problemă cu asta. Kim Jong-un ştie că eu nu glumesc. Dacă discuţiile pot duce la ceva bun, ar fi extraordinar pentru toată lumea”, a declarat preşedintele american.

Trump şi liderul nord-coreean au avut mai multe schimburi de insulte de când preşedintele american a preluat mandatul, Trump numindu-l de mai multe ori pe Kim „omul rachetă”, aluzie la faptul că Phenianul testează arme nucleare şi rachete balistice.

La începutul acestei săptămâni, Trump i-a răspuns lui Kim care ameninţa că are un buton nuclear pe biroul său, spunând că acesta are un buton mai mare.

Discuţiile dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud sunt de aşteptat să acopere Jocurile Olimpice de Iarnă, care vor avea loc în Coreea de Sud luna viitoare dar şi relaţiile între cele două state.

Trump a sugerat că discuţiile ar putea conduce la o detensionare şi şi-a asumat apropierea diplomatică dintre cele două state spunând că este rezultatul presiunii sale constante. „Uite, chiar acum vorbesc despre Jocurile Olimpice. Este un început, este un început mare. Dacă nu m-aş fi implicat, nu ar fi vorbit deloc”, a declarat preşedintele american.

„Kim ştie că nu mă joc. Eu nu mă joc. Nu mă joc nici măcar un procent. El înţelege asta. (…) Dacă ceva poate ieşi din aceste discuţii, ar fi un lucru minunat pentru întreaga omenire, ar fi un lucru bun pentru toată lumea”, a completat Donald Trump.

Sursa: Adevarul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *