Eveniment

(DOSARE) Ex-comisarul de Orhei riscă să facă puşcărie

Miercuri, Departamentul urmărire penală al MAI a deschis un dosar penal pe acest caz. Dacă va fi găsit vinovat, Cociug ar putea ajunge în închisoare.
 
Valentin Pantaz afirmă că, luni, la o intersecție din Orhei, Oleg Cociug l-a lovit cu pumnul în față. Iar Cociug spune că nu l-a atins pe Pantaz, care i-ar fi tras un șut în picior. Pantaz dă asigurări că cearta a izbucnit din cauza numerelor de înmatriculare ale unei mașini, iar Cociug dă vina pe numerele de înmatriculare ale altei mașini. Ambii spun că au suferit vătămări corporale ușoare…

Cândva cei doi au fost prieteni buni, dacă e să-i credem pe alți polițiști din localitate. Pantaz era șef interimar al Poliției Rutiere (PR) pe vremea când Cociug era comisar. Prietenia lor s-ar fi rupt la începutul lui 2012, când șefia PR din Orhei a fost preluată de către Vasile Cojocari, suspectat astăzi în dosarul penal pe faptul omorului din aprilie 2012 al lui Alexei Veretca, alias Krasavcik. După această crimă, ministrul de Interne de atunci, Alexei Roibu, l-a retrogradat pe Cociug din funcţia de comisar, lăsându-l la evidenţa Direcţiei resurse umane a MAI. Iar Pantaz a rămas să activeze în PR cu noul comisar, Ion Chicu. Decizia sa, susţin poliţiştii din Orhei, ar fi stârnit mânia lui Cociug, care ar fi promis să se răzbune pe el cu orice preţ.

„El îi amenință pe toți”

Potrivit lui Pantaz, conflictul îşi are începutul la 30 octombrie 2012, când în Orhei a avut loc un accident rutier, de care s-a făcut vinovat șoferul unui microbuz care aparținea firmei „Calea succesului”. Respectiva firmă este înregistrată pe numele mamei lui Cociug. De aceea, probabil, şoferul ar fi refuzat să se prezinte la PR. „Mi-a spus că mă va telefona Cociug. Primeam acelaşi răspuns ori de câte ori îl sunam apoi, chemându-l la poliţie”, spune Pantaz. A trecut o lună, adaugă polițistul, când a oprit acelaşi microbuz în oraș şi a descoperit că maşina nu trecuse revizia tehnică. După ce i-a scos numerele de înmatriculare, a fost sunat de Cociug. „Mă numea cu vorbe necenzurate şi-mi cerea numerele înapoi. Am refuzat și el m-a amenințat că oriunde mă va întâlni, mă va agresa fizic. Eu i-am întocmit șoferului proces-verbal și i-am spus că-i voi da numerele doar după ce va trece revizia tehnică”, precizează Pantaz.


Oleg Cociug

În dimineața de luni, 3 decembrie, Pantaz era în oraș, împreună cu soția și copilul de patru luni. El spune că se afla în maşina unui prieten, când s-a întâlnit cu o fostă colaboratoare a poliţiei, cu care a ieşit să discute. Atunci, în dreptul lor, a staționat mașina lui Cociug. „S-a apropiat și, cu vorbe vulgare, îmi cerea numerele de la microbuz. M-am opus și el m-a lovit cu pumnul în față. Au intervenit şi unii martori, dar el continua să mă brutalizeze. Atunci am plecat și am anunțat Unitatea de gardă a comisariatului”, ne relatează agentul de circulație. „Cociug se simte comisar, vrea să ne temem de el și să-l ascultăm”, consideră Pantaz, care ne asigură că firma „Calea succesului” este protejată de ex-comisar, că microbuzele firmei nu corespund normelor de transportare a pasagerilor, dar „nimeni nu-l sancționează, fiindcă el îi amenință pe toți”…

„Avea oleacă în nară…”

Fabula relatată de fostul comisar diferă totalmente de aceasta. Cociug spune că i-a cerut socoteală lui Pantaz de ce are la mașină numere de înmatriculare nelegitime, iar acela, fiind beat, l-ar fi lovit în picior. „O face pe cinstitul, dar umblă cu numere neînregistrate nicăieri. Și încă spune tuturor că mașina mea are numere nelegitime. Ca să-i demonstrez că este incorect în viață, m-am oprit și i-am arătat documentele. El mirosea a alcool. I-am spus: „Pantaz, eu ți-am prezentat actele, prezintă și tu documentele pe maşina asta”. Vorbea cu mine la per tu și i-am spus să se poarte frumos. Dar el avea oleacă în nară și căuta scandal. M-a lovit și a spus că trebuie să ne întâlnim în pădure. L-am chemat la PR, dar el a plecat. Eu m-am dus direct la comisar și l-am rugat să-l invite pe Pantaz cu tot cu mașină la el”, susține Cociug. El afirmă că nici Pantaz nu este cheie de biserică, amintind că, în 2011, pe numele acestuia a fost deschis un dosar penal pentru abuz de putere.

Actualul comisar de Orhei, Ion Chicu, refuză să comenteze incidentul de luni. Totuşi, el recunoaşte că, după ce a fost vizitat de Cociug, l-a trimis pe Pantaz să treacă testul de alcoolemie, care a arătat un rezultat negativ. În schimb, şeful PR din localitate, Boris Gliga, susţine că ex-comisarul îi poartă şi lui pică: „Cociug e supărat foc pe mine şi crede că a fost demis din cauza mea. Când lucram cu el, m-a presat până mi-am depus cererea de demisie. De data aceasta, nu pot să spun că s-a coborât, căci el nici n-a fost înălțat undeva. Din cauza unor asemenea cadre, noi niciodată n-o să ne apropiem de popor”.


Valentin Pantaz

Mai mulţi martori ai incidentului afirmă că agresorul a fost Cociug şi că Pantaz n-ar fi putut să lovească într-un „om de trei ori mai mare decât el”. Expertiza medico-legală a constatat că agentul de circulație a suferit leziuni corporale ușoare. La rândul său, Cociug spune că și el a trecut expertiza medicală, care ar fi constatat același fel de leziuni. Cu toate astea, marți, MAI a pornit o anchetă de serviciu pe acest caz, iar ieri, Departamentul urmărire penală a ministerului a pornit un dosar penal pe numele lui Cociug, suspectându-l de exces de putere și violență în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu.

O întrebare fără răspuns

Lucruri stranii se întâmplă şi în culisele MAI. Deşi legea prevede că o persoană se poate afla în rezerva de cadre a ministerului cel mult două luni, Oleg Cociug nu şi-a pierdut această calitate nici după şapte luni de la retrogradare. Şi aceasta chiar dacă Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) i-a dat recent pierdere de cauză în procesul cu MAI, în care ex-comisarul solicita anularea ordinului lui Roibu privind demisia sa.

„Conform legislației, persoana este salarizată și se află la evidența resurselor umane două luni din momentul în care este retrogradată din funcție. În acest timp, MAI îi propune de două ori o altă funcție, iar dacă persoana refuză, este concedată. În cazul dlui Cociug, instanța ne-a cerut să ne onorăm drepturile față de el şi i-am plătit salariul până la decizia CSJ. Nu sunt competenţele mele să ştiu de ce el a rămas şi astăzi la evidenţa Direcţiei resurse umane”, susține Sergiu Ţurcanu, şeful Secţiei juridice a Departamentului poliţie al MAI.

Întrebat de noi dacă i s-a propus o altă funcţie, Oleg Cociug a refuzat să vorbească: „Nu vă supărați, dar nu vreau să răspund la întrebarea asta”. În schimb, alte surse din MAI, solicitând protejarea anonimatului, ne-au informat că realmente nimeni nu i-a propus ex-comisarului o altă funcţie. De ce? La întrebarea aceasta nimeni nu doreşte să răspundă. Nici ministrul Dorin Recean, probabil. Cel puţin, purtătoarea de cuvânt a ministrului, Daniela Belic, ne-a spus că ministrul este foarte ocupat şi deocamdată nu are timp…

Catan arată spre Cheptănaru, iar Cheptănaru – spre Catan

O poziţie mult mai dură vizavi de situaţia lui Cociug are ministrul care l-a numit în funcţie, Victor Catan: „Aşa chestiune, ca aflarea la evidenţa cadrelor, este nelegitimă. Dacă ordinul ministrului a prevăzut asemenea mustrare, atunci trebuia să fie numit în altă funcţie, indiferent dacă vrea el sau nu. Doar în cadrul MAI, 10-20% din funcţii sunt vacante. Să-l pună măcar ca sergent de stradă, să asigure ordinea publică. Dar dacă el într-adevăr a bătut, trebuie să poarte răspundere”. Întrebat de ce l-a numit pe Cociug comisar de Orhei, dacă acesta nici nu era poliţist, activând anterior în Paza de Stat, Catan ne-a răspuns că acesta i-a fost propus de ex-viceministrul Iurie Cheptănaru.

Surprins de afirmaţiile lui Victor Catan, Cheptănaru spune că habar nu avea pe atunci cine este Cociug. „Eu nu-l știam pe dl Cociug. Toți comisarii sunt propuși de Direcţia generală resurse umane, care se supune direct ministrului. Eu puteam să mă uit, dacă am ceva împotrivă sau nu. Apoi materialele pleacă la ministru. Ultima mână e a lui”. Din păcate, nici de la Resursele umane încă n-am aflat nimic.

Prin târg se vorbește că Oleg Cociug a fost şi este protejat de actualul deputat PLDM Petru Știrbate. Amintim că, după omorul lui Krasavcik, parlamentarul negase orice legătură cu fostul comisar, însă avea doar vorbe bune despre el: „M-am interesat de rata criminalităţii în raion atâta timp cât dl Cociug era comisar şi mi s-a părut că ordinea publică se respectă, că nu-s furturi. Erau indici pozitivi. Dacă cineva zice că l-aş proteja, sunt insinuări. N-am avut nicio implicaţie”.

Oleg Cogiuc a fost retrogradat din funcția de comisar după 28 aprilie, când, în Codrii Orheiului, a fost omorât Alexei Veretca, alias Krasavcik. La locul crimei s-a aflat şi fostul șef al PR Orhei, Vasile Cojocari. Ciudată e şi soarta dosarului acestei omucideri, de care este învinuit și sportivul Constantin Țuțu. Iniţial, procurorii promiteau că dosarul va fi trimis în judecată în scurt timp, dar deja mergem pe a opta lună de la săvârșirea crimei şi lucrurile parcă stau pe loc. Recent, „Ziarul de Gardă” a publicat un material despre acest dosar, din care se înţelege că cineva ar fi interesat de tărăgănarea și clasarea acestuia…

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *